„Kad būtų galima pasinaudoti visais likvidžios ir konkurencingos rinkos teikiamais pranašumais, būtina didinti ES dujų rinkos skaidrumą. Siekdama spręsti šią sistemos pažeidžiamumo problemą, Komisija siūlo rengiant tiekimo saugumo priemones laikytis nebe nacionalinio, o regioninio požiūrio“, - rašoma EK pranešime spaudai.

Dujų tiekimo saugumo reglamentas numato, kad bus sukurtos devynios regioninės zonos. Kiekvienos zonos šalys pasidalins atsakomybe už strateginių dujų atsargų kaupimą ir dujotiekių infrastruktūros tarp valstybių plėtrą.

Lietuva vienoje zonoje už dujų tiekimo saugumą bus atsakinga kartu su Latvija, Estija bei Suomija. Į antrą zoną patenka Vokietija, Lenkija, Čekija ir Slovakija, į trečią – Austrija, Italija, Vengrija, Slovėnija ir Kroatija, o į ketvirtą – Bulgarija, Graikija ir Rumunija.

Taip pat reglamente pristatomas ir „solidarumo principas“, kai kaimyninės šalys turės padėti viena kitai dujų tiekimo krizės metu ir tiekti dujas namų ūkiams bei svarbiausiems socialinių paslaugų tiekėjams, pavyzdžiui, ligoninėms.

Šiuo reglamentu siekiama išvengti 2006 ir 2009 metų dujų tiekimo krizių pasikartojimų, kai dėl dujų iš Rusijos tiekimo sutrikimų kai kuriose Europos šalyse dėl nepakankamų dujų atsargų kilo sunkumų.

Norint, kad reglamentas įsigaliotų, jį turės patvirtinti ES Taryba ir Europos Parlamentas.