Dujų monopolininkė „Gazprom“, kuri šiandien yra vienintelė Rusijos dujų eksportuotoja, kreipėsi į vyriausybę, prašydama blokuoti dujų eksporto įstatymo pataisas, kurios leistų naftos bendrovei „Rosneft“ tiekti dujas į užsienį iš Pečoros suskystintų gamtinių dujų (SGD) projekto Šiaurės Rusijoje, rodo laiško kopija, kurią gavo „Bloomberg“.

Šis įstatymo projektas „sustiprins potencialių rusiškų dujų pirkėjų iš užsienio derėjimosi pozicijas“ ir sukels per didelę konkurenciją tarp Rusijos tiekėjų, Energetikos ministerijai rašė „Gazprom“ vadovo pavaduotojas Valerijus Golubiovas.

Rusijos vyriausybė praėjusiais metais jau sudavė smūgį „Gazprom“ monopoliui, suteikdama teisę dviem SGD projektams – vienam iš jų vadovauja „Rosneft“ – eksportuoti kurą į užsienį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais nutrauktė „Gazprom“ monopolį dujų eksporto srityje, suteikdamas eksporto teises „Novatek“ planuojamam Jamalo SGD projektui ir „Rosneft“ siūlomai SGD gamyklai Sachaline, Rusijos Tolimuosiuose Rytuose. Šiuo metu „Gazprom“ kontroliuoja visus dujų eksportui skirtus dujotiekius.

„Gazprom“ ir „Rosneft“ ėmėsi manevrų tuo metu, kai V. Putinas siekia nukreipti energijos eksportą į Aziją ir kai krizė Ukrainoje yra pakenkusi Rusijos ryšiams su Europa. Naftos gamintoja „Rosneft“, kuriai vadovauja artimas V. Putino sąjungininkas Igoris Sečinas, savo ruožtu siekia užsitikrinti prieigą prie planuojamo „Gazprom“ dujotiekio į Kiniją.

Jei Rusija praplės tiekėjų skaičių, tiek esami, tiek nauji dujų pirkėjai gali padidinti spaudimą kainoms, sumažindami šalies pajamas iš eksporto, teigiama V. Golubiovo laiške, kuris buvo parašytas birželio pabaigoje. Pirmajame šių metų pusmetyje tokios pajamos sudarė 282 mlrd. rublių (apie 20 mlrd. litų), arba 4 proc. visų šalies pajamų, rodo Rusijos Finansų ministerijos svetainės duomenys.

„Gazprom“ ir „Rosneft“ atstovai komentuoti šiuos pranešimus atsisakė.

Gegužės 21 dieną „Gazprom“ po daugiau kaip 10 metų trukusių derybų pasirašė kontraktą su Kinija dėl dujų tiekimo 30 metų, ir nurodė, kad šiemet pradės derybas dėl naujo susitarimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)