89 metų Zofija šildosi centralizuotai, o maistui ruošti naudoja dujas ir elektrą. Tiesa, dujinę viryklę moteris jungia retai: vienai gyvenančiai pensininkei daug kepti ant ugnies neapsimoka.

„Prisuku“ aš ne daugiau trijų kubų. Jau labai retai, – jeigu ką nors kepu, kartais svečių laukiu, kepu kokius mėsos gabalus, – tai tada keturis“, – pasakoja senjorė.

Didžiausia moters sąskaita už dujas buvo vasarį, tuomet ji mokėjo 8 eurus.

„Žiemą moku maksimum iki 10 eurų, o vasarą – 3-4 eurai“, – kalba pašnekovė.

Pasak LNK, Zofijai tokia suma dar įkandama, bet suvartojantiesiems gerokai daugiau dujų, jų kaina gali būti labai skausminga, mat vos per parą Amsterdamo biržoje dujos pabrango šeštadaliu.

„Kaina viršijo 3 eurus už kubinį metrą“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas Marius Dubnikovas.

Marius Dubnikovas

Neabejojama, kad ši didmeninė kaina turės įtakos ir dujų pirkėjams bei tiekėjams Lietuvoje, bet nebūtinai šiandien.

„Konkreti kaina priklauso nuo tos dienos, kada mes sudarėme kontraktą ir nuo kontrakto įsipareigojimų – tai nereiškia, kad šiandien tiek ir mokėjome“, – sako valstybės kontroliuojamos bendrovės „Ignitis grupė“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) patarėja Agnė Bagočiutė pažymi, kad liepos 1 dieną nustatytos kainos buitiniams vartotojams kartu su kompensacija galios iki sausio 1 dienos.

„Ir visi tie kainų vidurkiai jau lems tik ateities kainų nustatymą. Bet verslas šį kainų augimą pajunta jau kitą mėnesį“, – sako A. Bagočiutė.

Amsterdamo dujų biržoje pasiekta kaina nėra rekordinė, bet ekonomisto teigimu, brangimas staigus ir labai neįprastas – dujos buvo brangesnės tik žiemą, karo Ukrainoje pradžioje.

„Keista, bet Europa vis dėlto negali apsirūpinti tiek anglimi, tiek dujomis šaltajam sezonui ir akivaizdu, kad konkurencija dėl energetinių išteklių tik didėja. Didėjant konkurencijai kaina taip pat auga“, – argumentuoja M. Dubnikovas.

Dujų kainai turėjo įtakos ir žinia, kad Rusijos energetikos bendrovė „Gazprom“ vasaros pabaigoje kelioms dienoms planuoja stabdyti dujų tiekimą „Nord Stream“ dujotiekiu.

„Priminsiu, kad ir šiuo metu yra sumažintas iki 20 proc., o jeigu įsivaizduotume, ką reiškia tiekimas per „Nord Stream“ 20 proc., tai vaizdžiai tariant, Lietuva tokį dujų kiekį žiemos laikotarpiu sunaudoja per keturias dienas“, – lygina A. Bagočiutė.

Lietuvai veikiausiai neteks spręsti dujų trūkumo problemos, nes šalis turi Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, tačiau klausimas bus jų kaina. Europoje brangstančios dujos reiškia, kad jos brangs ir terminale.

„Kaina vis tiek bus rinkos kaina. Negalima įsivaizduoti, kad kaina gali būti kažkokia kitokia, kad mes turime terminalą“, – kalbėjo LVK viceprezidentas M. Dubnikovas.

Anot „Ignitis“, vidutinę kainą dabar daugiausia sudaro dujų įsigijimo kaina ir tiekėjo sąnaudos, dujų tiekimo saugumo papildoma dedamoji, dujų transportavimas, perdavimas vamzdynais ir mokesčiai.

„Daugiau kaip 70 proc. gamtinių dujų galutinės kainos gyventojui sudaro būtent didmeninė kaina biržose. Visos kitos dedamosios yra daug mažesnės – tai yra, tam tikri infrastruktūros mokesčiai, PVM ir visa kita. Liūto dalis tenka didmeninei kainai“, – aiškina „Ignitis grupės“ atstovas A. Ketlerius.

Brangstančios dujos atsilieps ir elektros kainai.

„Jie galėtų pajusti išaugusias dujų kainas per produktų brangimą ir, žinoma, apie ką pastaruoju metu daug kalbama: per išaugusias elektros kainas“, – sako A. Bagočiutė.

Investuotojas pataria, kaip turintiems pinigų žmonėms pasiruošti ateinančiai žiemai.

„Turėti 6 mėnesių atlyginimų atsargą – kas gali turėti. Maža ką – ne tik apie šildymą: jeigu darbo netektų ar liga užpultų“, – kalba finansų ir investicijų ekspertas Algimantas Variakojis.

Gyvenantiems „nuo algos iki algos“ vartotojams bus ypač sunku, mano investuotojas, jiems reikės arba valdžios pagalbos, arba mažinti vartojimą.

„Prisisukti savo šildymą (...). Daugiabučiuose yra bendrijos ir tikrai gali pasiderinti, kaip ir tą šilumą pasireguliuoti“, – sako A. Variakojis.

Ekonomistas M. Dubnikovas prognozuoja, kad už dujas brangiau susimokėti dar teks pusmetį, po to dujos turėtų pigti.

Čia galite pažiūrėti LNK video: