Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas šių metų kovo mėnesiui susiformavo ties 9,14 euro už megavatvalandę ir buvo 2,13 euro už MWh mažesnis nei susiformavusi kaina vasariui. Palyginti su tuo pačiu metu pernai, vasario mėnesio Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 50 proc.

Pasak „Ignitis“, galima prognozuoti, kad, jeigu rinkose neįvyks didesnių sukrėtimų, 2020 metais Europos aprūpinimas dujomis bus itin sklandus ir diversifikuotas. Ši žaliava vartotojus pasieks tranzitu per Ukrainos teritoriją, suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinių pavidalu ir naudojant gamtinių dujų saugyklose sukauptas atsargas.

„Tiesa, Nyderlandų vyriausybė ketina ir toliau smarkiai mažinti gavybą didžiausiame Europoje, Groningeno dujų telkinyje, o 2022 metais galutinai ją nutraukti. Pastaraisiais mėnesiais iš šio telkinio į rinką patiekiamų dujų kiekiai jau pasiekė 12 metų žemumas“, – nurodo bendrovė.

Kovo pradžioje Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymas siekė beveik 60 proc. Šis rodiklis 18 proc. didesnis nei analogišku laikotarpiu 2019 metais.

„Ignitis“ teigia, kad didelę įtaką nuotaikoms gamtinių dujų rinkose vasarį turėjo ir plitęs koronavirusas. Mėnesio pradžioje buvo paskelbta apie į Kiniją turėjusius atvykti SGD krovinius, kurie buvo atšaukti pačių pirkėjų, pasinaudojant nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybe. Dėl viruso plitimo dalies energetikos konsultacijų bendrovių, pavyzdžiui, „Wood Mackenzie“, „Rystad Energy“ ir „IHS Markit“, analitikai pastebimai sumažino ir Kinijos SGD poreikio prognozes.

Apie užsakytų SGD krovinių atšaukimą praėjusį mėnesį buvo informuotos ir kai kurios JAV gamtinių dujų skystinimo gamyklos. Pastarųjų klientai atsisakė kelių laivų užpildymo SGD kroviniais.

„Neįprastas vaizdas buvo fiksuotas ir prie vieno didžiausių SGD eksportuotojų pasaulyje, Kataro, uosto. Čia vienu metu laukė 12 tuščių SGD tanklaivių, tačiau konkrečios tokią situaciją lėmusios priežastys nėra atskleidžiamos“, – rašoma pranešime.

SGD kainos skirtinguose pasaulio regionuose vasarį ir toliau išliko panašios. Pavyzdžiui, kainų skirtumas tarp Europos ir Azijos indeksų paskutinėmis vasario dienomis buvo apie 1,55 euro už MWh, o prieš dvejus metus jis siekė 5,69 euro už MWh.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)