„Šiandien buvo gautos paraiškos dalyvauti tarptautiniame pirkime įsigyti statybos darbus dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos (GIPL) projekto daliai Lietuvos teritorijoje. Pasibaigus šiam etapui, tiekėjai, kurių paraiškos po įvertinimo nebus atmestos, bus kviečiami teikti pasiūlymus. Planuojama, kad pirkimo laimėtojas bus nustatytas kitų metų pradžioje“, – komentare BNS sakė „Amber Grid“ atstovas spaudai Mindaugas Linkaitis.

Pasak jo, po paraiškų įvertinimo, komisija lauks potencialių rangovų kainos pasiūlymų.

Rangovo konkursui paraiškų teikimo terminas rugpjūčio pradžioje buvo pratęstas dviem savaitėms iki rugpjūčio 22 dienos. Tuo metu dujotiekio vamzdžių pirkimo paraiškų terminas lieka nepakitęs – rugpjūčio 24 diena.

Pasak „Amber Grid“, Lietuvos teritorijoje GIPL dujotiekio statybos darbus numatoma pradėti kitų metų antrąjį ketvirtį, užbaigus tarptautinio pirkimo procedūrą. Apie 165 km ilgio 700 mm skersmens magistralinis dujotiekis bus paklotas nuo Jauniūnų kompresorių stoties Širvintų rajone iki Lietuvos–Lenkijos sienos Lazdijų rajone.

„Amber Grid“ su Lenkijos partnere „Gaz-System“ gegužės pabaigoje pasirašė dujotiekio sujungimo sutartį. Tai buvo paskutinė sutartis, norint pradėti statybas.

„Amber Grid“ 2016 metais jau buvo paskelbusi rangos ir vamzdžių pirkimo konkursus, tačiau tų metų spalį jie buvo nutraukti, Lenkijai pareiškus apie ketinimus dėl aplinkosaugos reikalavimų keisti dujotiekio trasą. Lenkai ketina ją tiesti iki kitos kompresorių stoties Holovčyce, netoli Baltarusijos sienos – pastaroji nuo Rembelščyznos, iki kurios buvo planuota ankstesnė trasa, nutolusi apie 150 kilometrų ir yra arčiau Lietuvos.

Anksčiau skaičiuota, kad bendra GIPL vertė siekia beveik 560 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje, siektų 136 mln. eurų.

Pagal 2015 metais „Amber Grid“ ir „Gaz-System“ su ES Inovacijų ir tinklų vykdomąja agentūra (INEA) pasirašytą sutartį, kuri 2017-ųjų pradžioje pakoreguota, projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – statybos darbams iki 58 mln. eurų, o dar 27,5 mln. eurų – kompensuoti Lenkijai.

Planuojama, kad GIPL dujotiekio statyba bus baigta ir jungtis pradės veikti 2021 metų gruodžio mėnesio. Pagal projektą dujotiekio ilgis bus apie 500 km.

„Amber Grid“ nurodo, kad pastačius dujotiekių jungtį bus sukurti pajėgumai, leisiantys Baltijos šalių kryptimi transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) gamtinių dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 22 TWh per metus, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)