IAE vadovas Žilvinas Jurkšus BNS sakė, jog tam iš esmės pritarta praėjusią savaitę Londone vykusioje tarptautinėje IAE uždarymo fondo donorų konferencijoje.

"Siekiame pakeisti sutartį (dėl kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso - projekto B2/3/4 - BNS), nes mums trūksta svertų daryti įtaką rangovui. Donorų konferencijoje buvo pritarta, kad sutartį reikia keisti. Jie iš principo pritarė, pačios sutarties jie netvirtina. Tai mes dabar turime žalią šviesą toliau įgyvendinti tas sąlygas, kurias buvome numatę sutarties pakeitimui", - teigė Ž.Jurkšus.

Jo teigimu, sutartį "Nukem" siekiama pakeisti iki šių metų rudens. Ž.Jurkšus sakė negalintis atskleisti, kokias sąlygas siekiama pakeisti. "Čia yra komerciniai dalykai, kol nėra parašų, tikrai detalių negaliu atskleisti", - sakė IAE vadovas.

Anot Ž.Jurkšaus, be kita ko, siekiama paspartinti IAE uždarymo darbus ir juos baigti ne 2014 metais, kaip šių metų pavasarį prognozavo "Nukem", o 2013 metų gruodžio mėnesį.

Žilvinas Jurkšus
"Dabar dirbame prie projektų vykdymo programos, kad užbaigti projektus 2013 metų gruodžio mėnesį. (...) Tai yra toks tikslas, "Nukem" dirba ta linkme, kad tą tikslą pasiektume, nes nei vienai, nei kitai pusei darbų vėlavimas naudos neatneša", - sakė Ž.Jurkšus.

IAE atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė BNS pranešė, kad donorų konferencijoje ypatingas dėmesys buvo skiriamas jau pagamintų panaudoto branduolinio kuro konteinerių tinkamumui - IAE laukia, kad "Nukem" ir konteinerius gaminanti konsorciumo partnerė GNS skubiai pašalintų techninius neatitikimus arba pakeistų projektą.

"EK atstovai labai nevienareikšmiškai pabrėžė, kad šių problemų sprendimas negali būti daugiau vilkinamas, kadangi kol nebus išspręsti šie klausimai, viso projekto užbaigimui iškilusi didelė grėsmė, ir tai įtakos visą IAE eksploatacijos nutraukimo procesą", - sakė D.Rimašauskaitė.

Pasak jos, donorų asamblėja iš esmės pritarė numatomoms 2005 metais pasirašytos ir 2009 metais iš dalies pakeistos sutarties dėl B2/3/4 pakeitimo gairėms.

Ž.Jurkšus vis dėlto jis pripažino, kad IAE uždarymo darbų tempas nuo praėjusios žiemos yra sulėtėjęs, nes "Vėtrūna" pristabdė statybos darbus branduolinio kuro saugyklos (projektas B1) ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso projektuose.

"Pastaruoju metu tie darbai niekada greitai nevyko, nes vyko derybos tarp rangovų, tai šiek tiek uždelsę buvo. "Nukem" su subrangovais (statybos įmone "Vėtrūna" - BNS) dabar veda derybas dėl visų darbų atnaujinimo. Kuo jos pasibaigs - sunku pasakyti", - teigė Ž.Jurkšus.

Ž.Jurkšaus žodžiais, darbai uždaromoje jėgainėje vyksta visą laiką, tik lėčiau arba greičiau.

"Čia jau viskas yra "Nukem" ir "Vėtrūnos" rankose. Jie dabar yra derybų etape, kol jis vyksta, darbai sparčiai nevyksta. Aš tikiuosi, kad jie vis dėlto ras susitarimą ir pradės dirbti", - sakė Ž.Jurkšus.

Viena didžiausių statybos bendrovių Lietuvoje Telšių "Vėtrūna" praėjusį penktadienį oficialiai patvirtino sustabdžiusi statybos darbus milijardinės vertės uždarymo projektus įgyvendinančioje IAE. Pasak įmonės vadovo, jei "Nukem" atsiskaitys už atliktus darbus, "Vėtrūna" pasirengusi tęsti darbus.

Tuo tarpu "Nukem" teigia, jog "Vėtrūna" nesustabdė darbų.

BNS šaltinių teigimu, "Nukem" jau apie pusę metų vėluoja atsiskaityti su "Vėtrūna", o darbuotojų skaičius objekte buvo palaipsniui mažinamas nuo sausio mėnesio, kai prasidėjo derybos. Gegužę statybos aikštelėje dirbo apie 50 darbininkų.

"Nukem Technologies" ir "Vėtrūna" subrangos sutartį pasirašė 2010 metų rugpjūčio pradžioje. "Vėtrūna" buvo pasamdyta Ignalinos AE panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybai, ji taip pat statė kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso statinius.

Donorų konferenciją rengia Donorų asamblėja - Tarptautinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo valdytoja, jos donorės yra Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Europos Komisija.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) administruojamas Tarptautinis IAE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondas buvo įsteigtas 2001 metais, siekiant bendrai finansuoti pasirinktus eksploatavimo nutraukimo projektus ir priemones energetikos sektoriuje, kurie yra svarbūs IAE galutiniam uždarymui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)