„Du trečdaliai kainos priklauso nuo kuro – dujų - kainų, kuri priklauso, deja, ne nuo Lietuvos, o nuo tarptautinių tendencijų. Kol kas, net ir grūmojant antrai tarptautinei krizei, arba antrai bangai, kuro kainos nekrenta, o atvirkščiai – netgi kartais auga, todėl du trečdaliai kainos apspręsti bendra tendencija dėl kuro kainų, kam negali daryti įtakos nei ministras, nei aš, nei kas kitas“, - penktadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Dalia Grybauskaitė, Gintaras Steponavičius
Vienintele galima įtaka šilumos kainoms D. Grybauskaitė įvardijo savo iniciatyvą dėl Šilumos ūkio įstatymo pataisų. Prezidentės teigimu, jei žmonės ir bendrijos sugebės pasinaudoti ir pačios valdys savo šilumos centrus, šildymo kainos galėtų mažėti 5-10 proc.

„Visa kita priklauso nuo tarptautinės situacijos. O prašyti malonės iš vienos ar kitos šalies, kad nuleistų kainą – atvirai sakau – reikštų prašymą atsivežti saulę. Prieš daug metų saulę jau vežėmės ir už tai daug sumokėjome. Nemokamai niekas nieko nedalina – už viską reikia mokėti“, - aiškino D. Grybauskaitė.

Šiuo metu Lietuva šildymui naudojamas dujas perka iš Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“. Vyriausybės manymu, Lietuvos priklausomybę nuo „Gazprom“ sumažintų suskystintų dujų terminalas, kuris leistų dujas atpiginti iki 30 proc. Vyriausybės planavimu, jis Lietuvoje turėtų būti pastatytas iki 2014 metų.

Kalbėdama apie „saulės parvežimą“ D. Grybauskaitė omenyje turėjo Lietuvos okupaciją II-ojo pasaulinio karo metais. 1940-aisiais Liaudies Seimo deputatų delegacija vyko į Sovietų Sąjungos Aukščiausiąją tarybą prašyti, kad okupuota Lietuva būtų priimta į Sovietų Sąjungos sudėtį. Tuo metu teigta, kad į Maskvą važiuojama „saulės parvežti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją