„Aš palaikau pačią mintį ir pačią idėją, kad Lietuva turėtų išlikti mišrios energetikos šalimi, tame tarpe ir atominės energetikos šalimi. Konkrečiai koks bus galutinis projektas niekas dar nežino, nes čia yra tik paties projekto pradžia – galutinis projektas matysis 2014 m. pab., 2015 m.”, – į klausimą, ar palaiko AE idėją ir ją Lietuvai naudinga statyti, atsakė A. D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė kiek įmanoma žada stebėti, kad procesas būtų skaidrus ir naudingas ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui. Pasak prezidentės, AE projektas bet kuriuo atveju galimas tik kaip regioninis.

„Vienai Lietuvai jis yra per didelis – jis tiesiog mums neįkandamas kąsnis. Ir „Hitachi“, ir visi investuotojai į šį projektą žiūri kaip į regioninį“, – aiškino D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, tokioms valstybėms kaip Baltijos šalys turėti ir gyventi tik iš alternatyvių atsinaujinančių energetikos šaltinių artimiausius 20-30 metų būtų „labai brangi prabanga“. D. Grybauskaitės teigimu, kol kas pakaitalo atominei energetikai ieško tik tos šalys, kurios sau gali leisti tokią prabangą. Anot šalies vadovės, net atsisakyti atominės energetikos nusprendusios šalys, pavyzdžiui, Vokietija, šią datą nutolina arba grįžta atgal.

„Jis tikrai naudingas šalims – nes artimiausiu metu, o tai reikškia 10-20 metų laikotarpyje, jokios alternatyvos energetikos šaltiniai negalės konkuruoti nei pigumu, nei švarumu su atomine energetika. (...) Taigi tikrai Lietuvai būtų naudinga, bet Lietuva turi kartu su savo partnerėmis kaimynėmis stebėti, kad projektas būtų skaidrus, naudingas ir atsiperkantis“, – teigė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad Lietuva kartu su Latvija ir Estija tikisi iki 2020-2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Pagal dabartinį planą, „Hitachi“ turėtų valdyti 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos kiek keistųsi.

Visagino atominė elektrinės strateginis investuotojas yra „Hitachi“ kartu su „Hitachi–GE Nuclear Services“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)