„Susidaro įspūdis, kad prasidėjo paskutinis spektaklio, kuriuo siekiama nusavinti privačias „Vilniaus energiją“ valdančios Prancūzijos kompanijos „Veolia“ investicijas, veiksmas.

Suaktyvėjusiam persekiojimui įtakos turėjo ir „Veolia“ sprendimas ginti savo investicijas – kreiptis į tarptautinį investicinių ginčų arbitražą (ICSID) Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvą“, – nurodoma bendrovės atstovo spaudai Nerijaus Mikalajūno pasirašytame pranešime.

Anot jo, valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) suformuota Tikrinimo komisija prieš pat Seimo rinkimus be jokio pagrindo paskelbė, esą „Vilniaus energija“ į šilumos kainą nepagrįstai įtraukė daugiau nei 24,3 mln. eurų. Tai – netiesa, tvirtina bendrovė.

„Vilniaus energija“ esą laikydamosi tiek Lietuvos įstatymų, tiek bendrovės veiklą reguliuojančios VKEKK nutarimų. Būtent todėl Tikrinimo komisijai nepavyko rasti realių įmonės nusižengimų. Juos komisijai teko išrasti – tiek pats tikrinimo procesas, tiek gautos išvados yra sufabrikuoti.

Ilgą laiką „Vilniaus energija“ nekomentavo VKEKK nustatytų pažeidimų ir žadėjo tą padaryti po Seimo rinkimų.

Tikrinimo komisija, siekdama savo tikslų, tyrimui naudojo tik dalį duomenų, o dalimi rodiklių piktavališkai manipuliavo. Šios Tikrinimo komisijos „analizės“ rezultatas – nesąžiningas bendrovės sąnaudų sumažinimas atgaline data ir žemiau lygio, kurį VKEKK pati nustatė dar 2010 m.

Komisija taip pat nusprendė „Vilniaus energijai“ nustatyti išskirtinai jai taikytiną biokuro rinkos kainą. Nutarta, kad ši individuali kaina „Vilniaus energijai“ yra mažesnė nei visoms kitoms įmonėms Lietuvoje taikoma vieninga biokuro rinkos kaina.

VKEKK nurodytus pažeidimus, bendrovė vadina „sensacingomis“ detalėmis apie golfą, sporto klubus, egzotiškas keliones, už kurias esą sumokėjo šilumos vartotojai. Tai – netiesa, visos šios išlaidos buvo dengiamos iš „Veolia“ pelno, pranešime tvirtina N. Mikalajūnas.

Anot jo, VKEKK iš anksto tvirtina ilgalaikes (bazines) šilumos kainas 3-5 metų laikotarpiui. Į šilumos kainą, VKEKK penkeriems metams patvirtintą dar 2010 m., „Vilniaus energija“ niekaip negalėjo įtraukti jokių sąnaudų, patirtų 2012-2014 m.

Šilumos tiekimo įmonės pačios šilumos kainos nei auginti, nei mažinti negali – kainą reguliuoja VKEKK. Lietuvoje galiojanti kainodaros sistema visiškai apsaugo šilumos vartotojus nuo nepagrįstų sąnaudų įtraukimo į šilumos kainas. Jeigu šilumos tiekėjo faktinės sąnaudos yra didesnės negu VKEKK nustatytas lygis ilgalaikiame šilumos tarife, jos turi būti dengiamos iš įmonės pelno.

„Vilniaus energija“ ir ją valdanti „Veolia“ kategoriškai nesutinka su Tikrinimo komisijos „išvadomis“. Kompanijos yra pasirengusios nuo pasekmių, išplaukiančių iš šių „išvadų“, gintis visomis prieinamomis teisinėmis priemonėmis, baigiamas pranešimas.

VKEKK neseniai pranešė atlikusi bendrovės tyrimą ir nustatė, kad ši į sąnaudas nepagrįstai įtraukė nemažai išlaidų. Dėl to esą vilniečiai už šildymą mokėjo brangiau nei būtų mokėję, jei tos sąnaudos nebūtų įtrauktos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)