Daro milžiniškas nuolaidas

Skelbiama, kad jau šią savaitę Europos Komisija siūlys palaipsniui atsisakyti Rusijos naftos, bet ne gamtinių dujų importo. Komisija pasiūlys embargą rusiškai naftai laipsniškai įvesti per 6-8 mėnesius, kad būtų pakankamai laiko diversifikuoti apsirūpinimą „juoduoju auksu“. Vienas aukšto rango pareigūnas užsienio žiniasklaidai sakė, kad labiausiai priklausomos šalys, tokios kaip Vengrija ir Slovakija, gali būti atleistos nuo šio ribojimo, pasiūlant joms ilgesnės trukmės pereinamąjį laikotarpį.

Galutinį sprendimą dėl Rusijos naftos embargo turi priimti Europos Sąjunga ir viliamasi, jog sprendimas bus jau šią savaitę.

„Žinoma, kad sunku bus susitarti ir atsisakyti Rusijos energetinių išteklių. Iš pradžių šalys sakė, kad labai sunku atsisakyti rusiškos naftos ir pirmiausia dėl to, kad kai kurios šalys ją gauna tiesiog vamzdžiais iš Rusijos. Šiek tiek lengviau, jei naftos gali atsivežti laivais, tanklaiviais. Bet tokios šalys, kurios yra vidurio Europoje, tokios kaip Austrija, Slovakija, Vengrija, nežinau, ar pavyks. Jos visą laiką abejojo, nežinau, ar Vengrija jau įsitikinusi, kad gali atsisakyti. 

Nors Vokietija pasakė, kad taip, gali atsisakyti, nors ir ne iš karto Kaip bus, matysime, bet klausimas labai sunkus. Tuo labiau, kad JAV iždo sekretorė perspėjo, kad vargu, ar verta tai daryti, nes labai nukentėsite ekonomiškai, o Rusijai nebus didelio poveikio“, – Delfi TV laidoje „Iš esmės“ numatomą Rusijos naftos embargą analizavo energetikos ekspertas profesorius Vidmantas Jankauskas.

Ekonomistas Marius Dubnikovas nebuvo linkęs labai sutikti su nuomone, kad Rusijos naftos embargas šiai šaliai didelio poveikio nepadarytų.

„Reikia suprasti, kad energetiniai ištekliai yra pagrindiniai pinigų nešėjai Rusijos biudžetui ir atsisakymas dujų, naftos duotų didelį smūgį. Be abejo, nafta gal rastų kitus pirkėjus, Rusija jau dabar bando parduoti Indijai, nuolaidos daromos milžiniškos, už barelį siekia ir iki 40 dolerių. Tokių didelių nuolaidų Rusija niekada nedarė, Sovietų Sąjungą sunkiausiu laikotarpiu darė iki 16 dolerių už barelį nuolaidas. 

Bet faktas tas, kad nafta randa savo pirkėją, tie pirkėjai ne visada nori pirkti, tai tenka daryti nuolaidas. Pats embargas tikrai padarytų didelę žalą Rusijai, nes kiekvieną mėnesį kone keli šimtai milijonų dolerių keliauja būtent į Rusiją už parduotą šią produkciją“, – pabrėžė M. Dubnikovas.

Tačiau ar Europos Sąjungoje užteks politinės valios susitarti dėl rusiškos naftos embargo? 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją