Christianas Taxilas, atstovaujantis valdybos profsąjungai CFE-CGC, pareiškė, kad sąlygos, kuriomis parengtas 18 mlrd. svarų vertės projektas, yra „neteisingos“.

Ta pati profsąjunga anksčiau išsakė savo nuomonę, esą investicijas į „Hinkley Point C“ reikėtų atidėti iki 2019 metų. Pasak jos, Prancūzijoje su panašaus reaktoriaus projektu yra kilę problemų.

Praėjusią savaitę Prancūzijos ekonomikos ministras Emmanuelis Macronas pareiškė, kad EDF galutinį investicinį sprendimą dėl dviejų branduolinių reaktorių „Hinkley Point“ atominėje elektrinėje priims gegužės pradžioje. Sprendimo dėl 18 mlrd. svarų vertės atominės jėgainės laukta kovo 30 dieną.

Ch. Taxilas laiške EDF darbuotojams išsakė savo pasipriešinimą projektui. Pasak jo, EDF silpna finansinė padėtis, techniniai keblumai ir dabartinė situacija energetikos rinkoje – štai tie veiksniai, kurie jam turi didelį poveikį priimant sprendimus. Be to, paaiškėjo, kad kai kurie EDF inžinieriai vėl ėmė abejoti dėl reaktoriaus technologijų. Kaip rašo „The Financial Times“, remdamasis bendrovės vidaus dokumentais, būtina iš naujo parengti projektą, norint pastatyti paprastesnę ir pigesnę jėgainę.

Pasak jų, bendrovė turėtų nustatyti „realistiškesnį“ jėgainės statybos darbų pabaigos terminą – ne iki 2025, o iki 2027 metų.

EDDF, kurios 84,5 proc. akcijų valdo valstybė, dar turi konkrečiai nurodyti, kaip ji ketina finansuoti projektą.

„Hinkley Point“ branduolinę jėgainę statys Prancūzijos energetinė kompanija EDF kartu su Kinijos valstybine branduolinės energetikos kompanija „China General Nuclear Power Corporation“ (CGN). 18 milijardų svarų vertės branduolinę jėgainę planuojama pastatyti iki 2025 m., o Kinija turėtų padengti trečdalį jėgainės statybos išlaidų mainais į 33,5 proc. akcijų.

Prancūzijos bendrovei sunkiai sekasi rasti lėšų, ir ji dabar „daranti spaudimą Prancūzijos valstybei, valdančiai 84,5 proc. EDF akcijų, paremti papildomomis lėšomis“.

„Hinkley“ jėgainė turėtų pradėti veikti 2025 metais. Tikimasi, kad joje bus pagaminama per 7 proc. šalies elektros energijos. Tačiau pagal pirminius planus jėgainė turėjo būti paleista eksploatuoti 2017 metais. Projektas sulaukė nemažai kritikos tiek dėl statybų kainos, tiek dėl to, kad jėgainėje energijos gamyba bus pradėta vėliau nei planuota.

Naujoji atominė jėgainė bus pirmoji per pastaruosius dvidešimt metų pastatyta atominė elektrinė Jungtinėje Karalystėje.

Jungtinės Karalystės vyriausybės sprendimą statyti branduolinę jėgainę kritikuoja įvairių Europos šalių žalieji. Žaliųjų teigimu, Jungtinės Karalystės vyriausybė, užuot stačiusi naują branduolinę jėgainę, keliolikos milijardų svarų finansavimą privalėjo panaudoti atsinaujinančių energijos išteklių, kaip vėjo ir saulės energija, plėtrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)