Baudžiamojon atsakomybėn Generalinė prokuratūra patraukė „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ buvusius ir esamus vadovus – kaltinimų sulaukė „Icor“ akcininkai Linas Samuolis ir Andrius Janukonis bei „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas Jeanas Pierre Henris Sacreste.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra teigia, kad kaltinamieji esą piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, taip pat galimai iššvaistė didelės vertės svetimą turtą bei sukčiavo.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad esą neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis buvo padaryta 3 mln. eurų (daugiau nei 10 mln. litų) žala šilumos ir karšto vandens vartotojams.

Nusikalstamos veikos, dėl kurių verslininkams pateikti kaltinimai, įvykdytos 2003-2007 m.

Prokurorai nustatė, kad „Vilniaus energija“, pigiau įsigijusi gamtinių dujų, nesumažino šilumos kainos vilniečiams, be to, pažeidė įstatymus, nes dujas pirko iš dujų prekybai licencijuotos, bet susijusios įmonės „Dalkia Lietuva“.

Be to, „Vilniaus energija“ kaltinama, kad po teismo sprendimu patvirtintos taikos sutarties iš „Dujotekanos“ gavusi 600 tūkst. eurų (2 mln. litų) kompensaciją už netinkamą sutarties vykdymą, 2006 m. neskyrė šilumos kainai mažinti.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Ugnius Vyčinas sakė, kad „Vilniaus energija“ pirko dujas iš susijusios įmonės brangiau nei tiesiai, todėl buvo švaistomos lėšos. „Dėl to taip pat kilo kaina šilumos vartotojams“, – pažymėjo jis.

Prokuroro teigimu, šilumos kainos vartotojams nebuvo sumažintos, kai „Vilniaus energija“ iš „Dujotekanos“ gavo kompensaciją, o šiuos pinigus iššvaistė. „Jie pervedė pinigus kitai bendrovei – mūsų manymu, be jokio pagrindo“, – teigė U. Vyčinas.

Kad kaltinamieji būtų asmeniškai gavę pinigų, ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta.

Anot prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu įtariamieji atsisakė duoti parodymus. „Tai kiekvieno įtariamojo teisė, kaip ir kaltinamojo – jis gali duoti, gali ir neduoti parodymų“, – U. Vyčinas pažymėjo, kad organizuoja dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl švietimo įstaigoms tiektos šilumos energijos.

Milijonieriai nepanoro kalbėti

Baudžiamąją bylą pirmadienį atvertęs teismas susidūrė su netikėtomis kliūtimis – paaiškėjo, kad buvo sudėtinga surasti vertėją į prancūzų kalbą, nes „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas J. P. H. Sacreste kalba prancūziškai. Kai vertėjas buvo surastas, paaiškėjo, kad teismas nieko negali nuveikti, kaip tik paskirti posėdžių datas – bylą planuojama nagrinėti nuo balandžio vidurio iki metų pabaigos.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti šilumininkai po teismo posėdžio spruko nuo žurnalistų, kategoriškai atsisakydami atsakyti į jų klausimus. „Aš neturiu ką pasakyti – aš ten nedirbu, niekada nedirbau ir negaliu duoti jokių komentarų“, – pareiškė A. Janukonis, kuris anksčiau tyrimą vadino kerštu už jo asmeninę poziciją strateginėmis energetikos temomis, kuri neatitinka valdančiųjų politikos.

„Jokių komentarų“, – jam antrino ir L. Samuolis.

„Vilniaus energijos“ viešųjų ryšių specialistai teisme žurnalistams pateikė bendrovės poziciją, iš kurios aišku, kad kaltinamieji nepripažįsta jiems pateiktų kaltinimų. Šilumininkai teigia, kad negalėjo 2004 m. sumažinti šilumos kainų, nes iš „Dujotekanos“ įsigytomis dujomis gamino ne šilumą, o elektros energiją.

„Net jeigu „Vilniaus energijos“ įsigytos dujos ir būtų naudotos šilumai gaminti, šis faktas taip pat negalėjo turėti jokios įtakos šilumos kainai“, – teigiama rašte.

Bendrovės atstovai taip at nurodė, kad 2002-2007 m. šilumos vartotojams suteikė 13 mln. eurų (47 mln. litų) nuolaidų savo sąskaita.

„Vilniaus energija“ taip pat nepripažįsta kaltinimų, kad turėjo šilumos vartotojams sumažinti kainą, kai iš „Dujotekanos“ gavo kompensaciją. „Tuo metu teisės aktuose nebuvo numatyta nei pareiga, nei tvarka, pagal kurią būtų galima mažinti šilumos tarifą įplaukoms už delspinigius, baudas ar kompensacijas, sumokėtas pagal sutartis ar teismų sprendimus“, – nurodoma rašte.

Kaip anksčiau skelbė FNTT, teismui perduota byla yra išskirta iš tyrimo, pradėto dar 2012 metais – buvo tiriama „Vilniaus energijos“ ir grupės „Icor“ galimai nusikalstamos veiklos. Tyrime įtarimai padarius 20 mln. eurų (71 mln. litų) nuostolių Vilniaus biudžetui buvo pareikšti savivaldybės administracijai ir „Icor“ kontroliuojamai nekilnojamojo turto priežiūros bendrovei „City Service“, kuri nuo 2002 metų perėmė Vilniaus lopšelių, darželių, mokyklų, šilumos ūkio priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)