Greta (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) kreipėsi į „Delfi“ sakydama, kad su visais abonentiniais mokesčiais („Ignitis“ planas „Optimalus“) ji sumokėjo 724,85 Eur. Moteris skaičiuoja, kad permokėjo 217,12 Eur, bet savitarnoje pamatė kur kas mažesnę permoką: -64,49 (taigi, pasigedo 147,63 Eur).

Skaitytoja klausia, kokiu pagrindu buvo anuliuoti pernai jos pateikti gruodžio parodymai ir kodėl už tą mėnesį jai teko mokėti jau naujomis kainomis – įsigaliojusiomis nuo 2023 metų.

„Jau 6 metai, kai žiemą leidžiu ne Lietuvoje, už komunalines paslaugas dažnai moku kas 2–3 mėnesius. Jei yra tokia parodymų anuliavimo tvarka, kodėl sutartyje ji nėra tiksliai apibrėžta“, – klausia vartotoja.

„Ignitis“ jai nurodė, kad pernai gruodžio 31 dienos deklaruotas skaitiklio rodmuo buvo 1700 m³, bet jis anuliuotas, kadangi atvykęs ESO inžinierius šių metų sausio 13 dieną užfiksavo mažesnį skaitiklio rodmenį – 1464 m³. Pati moteris skaičiuoja, kad permokėjo būtent minėtą skirtumą – 236 m³.

„Nesutinku su anuliavimo principu (kainą paskaičiavo ne pagal gruodį, o jau sausį), apie tokį skaičiavimą sutartyje aiškiai neparašyta (...). Už komunalines paslaugas dažnai moku pagal galimybes, netolygiai, nes vasaros metu dujomis namas nešildomas, sąskaitos mažos“, – teigia Greta.


Ji taip pat pasiskundė, kad ilgokai teko laukti ir paties atsakymo iš bendrovės.

„Taip ilgai (34 dienas) laukiau ir jaučiausi apgauta, nes yra labai neaiški tą jų anuliavimo tvarka. Galima būtų užskaityti mokėjimą už 2022 metų gruodžio mėn. pagal sunaudojimo vidurkį, o ne anuliuoti“, – sakė ji.

„Kai kainos žvėriškai auga, nėra nusikaltimas sumokėti bendrovei avansu, ji panaudos lėšas ir turės ekonominę naudą“, – vertina pašnekovė.

„Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė komentavo „Delfi“, kad žmonės turėtų deklaruoti faktinius skaitiklių rodmenis, taip išvengs nesklandumų.

„Pagal 2023 metų sausio 13 dienos patikrinimo duomenis, klientė neįvykdė sutartyje ir teisės aktuose numatytos pareigos paskutinę ataskaitinio laikotarpio dieną deklaruoti pagal faktinius skaitiklio rodmenis suvartotą gamtinių dujų kiekį.

Atitinkamai, nėra galimybės nustatyti, kokį faktinį gamtinių dujų kiekį klientė buvo suvartojusi 2022 metų gruodžio 31 dienai ir kokį – per 2023 metų sausio mėnesį iki 13 dienos. Taigi, perskaičiuotam kiekiui buvo pritaikytas patikrinimo dieną galiojęs tarifas“, – sako L. Beganskienė.

„Klientės neteisingas deklaravimas buvo anuliuotas ir visas užfiksuotas kiekis po patikrinimo – 695 m³ skaičiuojamas 2023 metais galiojančia kaina 695*0,92=639,40 Eur“, – aiškino atstovė.

Tai reiškia, kad atėmus mėnesio mokesčius ir minėtą 639,40 Eur sumą lieka 69,49 Eur permoka – mažesnė suma, negu tikėjosi klientė.


L. Beganskienė pabrėžė, kad tokia tvarka taikoma jau ilgą laiką, dėl identiškų situacijų bendrovė yra gavusi oficialius VERT išaiškinimus.

Atstovė teigė, kad iš tiesų yra atvejų, kai klientai deklaruoja nereguliariai ir netiksliai. Dėl netikslaus deklaravimo susidaro skolos arba permokos, kurias keičiantis kainoms gali tekti padengti/susigrąžinti naujomis kainomis.

„Todėl primename savo klientams – deklaruokite skaitiklių rodmenis kiekvieną mėnesį iki paskutinės mėnesio dienos ir išvengsite nesusipratimų, nuostolių ar nusivylimo“, – aiškino „Ignitis“ atstovė.

Bendrovės teigimu, pagrindinis patarimas ir prašymas yra, kad klientai laiku deklaruotų faktinį gamtinių dujų apskaitos prietaiso rodmenį.

„Deklaruoti faktinius rodmenis ypač svarbu keičiantis kainoms, kad už paslaugas būtų atsiskaityta teisinga kaina“, – sako L. Beganskienė.

Ji teigė, kad buitinio vartotojo atsiskaitymą už suvartotas gamtines dujas ir suteiktas paslaugas reglamentuoja Gamtinių dujų pirkimo-pardavimo ir paslaugų tiekimo sutartis, kurioje aiškinama, kad klientas atsiskaito už faktiškai suvartotą gamtinių dujų kiekį, nustatytą pagal matavimo priemonės rodmenį. O jį klientas užfiksuoja ir deklaruoja tiekėjui iki paskutinės ataskaitinio laikotarpio dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)