Rusiją ir Vokietiją tiesiogiai sujungiančio dujotiekio pralaidumo didinimui pritaria 73 proc. Vokietijos gyventojų, o 67 proc. jų nepritaria JAV prezidento Donaldo Trumpo nuomonei, neva Vokietija dėl „netinkamo“ dujų susitarimo su Maskva tapo „Rusijos įkaite“, rodo žiniasklaidos grupės RTL užsakymu sociologinių tyrimų instituto „Forsa“ atliktos apklausos rezultatai.

Tokį JAV prezidento perspėjimą rimtu laiko tik dešiniosios populistinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) rėmėjai, o visų kitų šalies politinių judėjimų šalininkai tokiam D. Trumpo argumentui nepritaria. 90 proc. pastarųjų mano, jog Jungtinės Valstijos grasinimais sankcijomis siekia, kad Europa taptų jos suskystintų gamtinių dujų rinka.

„Vokietijos gyventojų manymu, konflikto dėl „Nord Stream 2“ priežastys yra ne politinio, o ekonominio pobūdžio“, – interviu RTL reziumavo „Forsa“ instituto vadovas „Manfredas Gullneris“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad 77 proc. Vokietijos gyventojų JAV ambasadoriaus Vokietijoje Richardo Grenello perspėjimą dėl sankcijų „Nord Stream 2“ projekto dalyvėms grėsmės laiko šantažu, o 91 proc. respondentų jį pavadino nederamu poelgiu.

Vokietijos žiniasklaida šio mėnesio viduryje skelbė, jog R. Grenellas nusiuntė laiškus „Nord Stream 2“ projekte dalyvaujančioms bendrovėms, perspėdamas jas dėl JAV sankcijų grėsmės. Tai sulaukė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos kritikos, kuri šį poelgį prilygino provokacijai.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą.

„Nord Stream 2“ projektas kelia nuogąstavimus, kad Rusija įgis pernelyg didelę kontrolę Europoje, ypač pakenkdama Lenkijai ir Ukrainai. Projektas sulaukė kai kurių Europos Sąjungos narių, įskaitant ir Lietuvos, taip pat JAV aktyvaus priešinimosi, kurios jį laiko ne ekonominiu, o politiniu.

Vokietijos vyriausybė jį vertina priešingai, tvirtindama, kad tai – visų pirma ekonominis projektas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)