„Orsted“, anksčiau buvusi „DONG Energy“, tvirtino, kad ir toliau mokės už dujų tiekimą iš Rusijos eurais ir kad mokėjimo paskutinis terminas yra gegužės 31 diena. „Gazprom Export ir toliau reikalauja, kad „Orsted“ atsiskaitytų už dujų tiekimą rubliais. Pagal sutartį neturime teisinės prievolės tai daryti, todėl ne kartą informavome „Gazprom Export“, kad to nedarysime“, – teigiama bendrovės pranešime. “Todėl kyla pavojus, kad „Gazprom Export“ nustos tiekti dujas „Orsted“. Bendrovės nuomone, tai bus sutarties pažeidimas, priduriama jame.

Bendrovė teigė, kad Rusija negali tiesiogiai nutraukti dujų tiekimo Danijai, nes tarp dviejų šalių nėra tiesioginio dujotiekio. Tai reiškia, kad šalis ir toliau turi galimybę užsitikrinti dujų tiekimą pirkdama jas iš Europos rinkos. „Orsted“ pranešė, kad pildo savo saugyklas Danijoje ir Vokietijoje, kad užtikrintų dujų tiekimą savo klientams.

Rusija teigia, kad už gamtinių dujų tiekimą atsiskaitys tik savo nacionaline valiuta, o pirkėjai turės atsidaryti sąskaitas rubliais arba čiaupai bus užsukti. Ši priemonė priimta kaip atsakas į tarptautines sankcijas Maskvai, kai ji vasario 24 d. įsiveržė į Ukrainą.

Gegužės 21 d. Rusija sustabdė tiekimą kaimynei Suomijai, supykdžiusiai Maskvą siekiu įstoti į NATO, kai energetikos grupė „Gasum“ taip pat atsisakė mokėti rubliais. Maskva jau atkirto dujas Lenkijai ir Bulgarijai.

Balandžio mėnesį Danijos vyriausybė paskelbė apie planus atsisakyti rusiškų dujų, taip pat ir iki 2028 m. perkeliant pusę iš 400 tūkst. dujomis šildomų namų ūkių į centralizuoto šilumos tiekimo tinklus arba elektrinius šilumos siurblius. Dujos sudaro 18 proc. Danijoje per metus suvartojamos energijos. Danijos energetikos agentūros duomenimis, nacionalinė gamyba sudarė tris ketvirtadalius 2019 m. suvartotų dujų, o Rusija yra vienas iš pagrindinių importuojamų gamtinių dujų šaltinių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją