Valstybės kompensacijos ir tiekėjų rekomendacijos

Valstybė kompensuoja elektros vartotojams dalį elektros kainos, bet ne žemiau 28 centų už kilovatvalandę (kWh) ribos. Kitą pusmetį to norima atsisakyti, motyvuojant atpigusia energija didmeninėje rinkoje ir mažėjančiais nepriklausomo bei visuomeninio tiekimo tarifais.

Ignitis“ žada užtikrinti, kad tiems klientams, kurie iki liepos 1 dienos patys nepasikeis turimo fiksuotos kainos plano į pigesnį, dabar turimos sąlygos neblogėtų.

„Todėl vienašališkai mažinsime kainą tiems klientams, kurie turi aukštesnį nei 28 centai už kWh tarifą“, – „Delfi“ teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Ji pabrėžė, kad bendrovė sumažins galutinę, o ne tiekimo kainą iki 28 centų, tai reiškia: tokia kaina yra garantuojama su visomis kainos dedamosiomis.

„Svarbu ir tai, kad vienašališkai mažiname kainą visam kliento kainos fiksavimo periodui, kurį klientas yra pasirinkęs, o ne laikinai, tai yra, ne pusmečiui ir ne keliems mėnesiams.


Tačiau primename gyventojams, kad palankiausio tarifo pasirinkimas lieka vartotojo dispozicijoje, visi mūsų klientai yra laisvi ir labai raginami susimažinti tarifą patys“, – sako L. Beganskienė, pridurdama, kad iki birželio 29 dienos tai padarę klientai neturės grąžinti iki plano keitimo gautų nuolaidų, jei liks klientais bent pusmetį.

Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad bendrovė kol kas dar vertina ir skaičiuoja, ar vienašališkai mažins elektros kainas ir kokia apimtimi tai galėtų daryti.

„Dabar mūsų pagrindinis tikslas yra dar kartą gyventojams priminti ir paraginti – nedelsti iki kompensacijų termino pabaigos ir nelaukti, kol vėl kažkas kitas pasirūpins jūsų elektros kaina.

Dabar yra pats geriausias metas patiems persifiksuoti kainą į mažesnę. Elektros tiekėjams sudaryta galimybė vienašališkai mažinti kainą negarantuos, kad dabartinis tiekėjas siūlo mažiausią kainą ir kad jums bus pritaikytas žemiausias tarifas“, – sako M. Kavaliauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu bendrovės siūlomą 21 cento už kWh tarifą gali turėti visi vartotojai, kurie moka daugiau nei 28 centus.

Mantas Kavaliauskas

„Tik nuo vartotojų akylumo bei aktyvių veiksmų priklauso, ar jie gaus pačias geriausias sąlygas, ar tik plauks pasroviui su tuo, ką jiems nustato kiti. Keičiant tarifą į mažesnį, mes neprašome grąžinti suteiktų nuolaidų, jei tokios kažkada buvo pritaikytos“, – patikino jis.

Bendrovės „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna sako, kad ir patys klientai gali kreiptis dėl sutarties keitimo, bet ir įmonė imasi veiksmų.

„Nuo liepos 1 dienos vienašališkai sumažinsime kainas maždaug 25 proc. visų mūsų klientų, turinčių ilgalaikes 6 arba 7 metų trukmės sutartis. Tiekimo kaina jiems mažės iki 21 cento už kWh. Pridėjus mokesčius ESO ir VIAP, galutinė kaina už kilovatvalandę jiems sieks apie 28 centus. Toks kainos sumažinimas galios iki metų pabaigos“, – sako V. Koryzna.

Infografike – nepriklausomų tiekėjų pigiausių fiksuotos kainos planų palyginimas. Kainos gali keistis.

Svarstoma atsisakyti kompensacijų

Ir Energetikos ministerija, ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) jau išsakė poziciją, kad antrąjį pusmetį kompensacijų vartotojams veikiausiai neprireiks. Vyriausybė dar turės dėl to nuspręsti.

Tuo metu VERT parengtame ir ministerijai skirtame rašte teigiama, jog nuo liepos 1 dienos elektros kainų kompensavimas – siekiant jas išlaikyti 28 centų lygio – būtų aktualus maždaug 50,5 tūkst. vartotojų (tai yra 4,4 proc. visų buitinių vartotojų, kurie yra pasirinkę nepriklausomus elektros tiekėjus).

„Vidutiniškai reikalinga kompensavimo lėšų suma buitiniams vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomus elektros energijos tiekėjus, siekiant kad jų kaina išliktų 0,28 Eur/kWh su PVM lygyje, sudarytų 9 895 666 Eur su PVM“, – teigiama dokumente.

Pasak VERT, šių 9,9 mln. eurų reikėtų, jei nepriklausomi elektros energijos tiekėjai nepasinaudotų Elektros energetikos įstatymo pataisose nustatyta teise vienašališkai sumažinti buitiniams vartotojams elektros energijos kainą žemiau 28 centų.

Energetikos ministerija patvirtino „Delfi“, kad nepriklausomai nuo šių skaičiavimų Vyriausybė gali nuspręsti kompensacijų nemokėti.

„Kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros energijos rinkos kainas ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) prognozes antrajam šių metų pusmečiui“, – teigia ministerija.
Elektra

„Elektrum Lietuva“ sako, kad nors liepa dar atrodo toli ir sunku prognozuoti, kokios bus elektros kainos, vis dėlto tikėtina, kad kompensacijų pabaiga paveiktų nemažą dalį klientų, kurie anksčiau buvo užfiksavę gerokai aukštesnes kainas ir iki šiol su jomis nieko nedarė.

„Mūsų patarimas paprastas – kam mokėti 28 centus, jeigu gali turėti 21 ar 22 centus. Laukti liepos ir pirmųjų padidėjusių sąskaitų tikrai neverta“, – sako „Elektrum Lietuva“ atstovas M. Kavaliauskas.

„Ignitis“ pataria pasikeisti turimą planą į pigesnį.

„Ir kita rekomendacija – išbandyti su birža susietus planus, juolab, kad kainoms rinkoje kylant, bet kada galima pasikeisti planą ir fiksuoti kainą“, – sako bendrovės atstovė L. Beganskienė.

„Enefit“ teigia, kad nors informacijos viešumoje apie kompensacijas ir jų taikymo pabaigą netrūksta, tikėtina, jog bus klientų, kurie gavę sąskaitas už liepą bus nustebinti ir tai juos paskatins ieškoti sprendimų.

Vytenis Koryzna

„Didžiąja dalimi klientų, kurie šiuo metu gauna kompensacijas, mes jau pasirūpinome, tad kompensacijų panaikinimo jie nepajus, nes jų galutinė kaina už kilovatvalandę po vienašališko kainos sumažinimo liks tokia pati arba panaši į tą, kurią moką dabar.

Šiuo metu klientams siūlome išnaudoti itin palankią situaciją elektros biržoje – pastaruoju metu ten nusistovėjo tokios kainos, su kuriomis fiksuotos kainos planai konkuruoti negali“, – sako V. Koryzna.

Visuomeninis tiekimas: ar netaps pigesnis už tiekėjų siūlymus?

Liepa atneš pasikeitimų ir beveik pusei milijono vartotojų, kurie priklauso trečiajam liberalizavimo etapui ir gali nesirinkti nepriklausomo tiekėjo dar bent porą metų. Jiems visuomeninis tiekimas nuo liepos turėtų kainuoti apie 22–23 centus, kai dabar jo kaina yra 28 centai už kWh. VERT gegužę patvirtino viršutines kainų ribas, kurias dabar turės diferencijuoti „Ignitis“, o galutinį patvirtinimą VERT planuoja gegužės pabaigoje.

Kaip matyti iš infografiko, visuomeniniame tiekime sumažėjo elektros įsigijimo kaina, tuo metu kitos dedamosios nesikeičia:

Vis dėlto nepriklausomi tiekėjai dėl atpigusio visuomeninio tiekimo nerimo nejaučia ir konkurencijos čia nemato.

„Ignitis“, kuris yra ir visuomeninio tiekimo bendrovė, atstovė L. Beganskienė priminė, kad trečiam elektros rinkos liberalizavimo etapui priklausantys klientai gali grįžti į visuomeninį tiekimą ir jame likti iki 2025 metų pabaigos, o to bendrovė nevertinanti kaip rizikos.

„Visuomeninio tiekimo kaina negali daryti spaudimo ar versti mažinti nepriklausomo tiekimo kainą. Ne visuomeninio tiekimo kaina daro įtaką nepriklausomo tiekimo kainai. Pasiūlymų klientams kainas „Ignitis“ peržiūri kiekvieną savaitę – tai yra mūsų verslo atsakomybė.

Dabartiniai „Ignitis“ pasiūlymai atspindi „Nord Pool“ biržos situaciją. Kainas nustatome pagal ateities prognozes, jos paskutiniu metu mažėjo, atitinkamai mažėjo ir mūsų kainos“, – sakė ji.

Laura Beganskienė

„Enefit“ sako, kad naujai nustatyta visuomeninio tiekimo kaina atitinka dabartines rinkos realijas, tad tikėtina, jog nepriklausomi tiekėjai gyventojams galės pasiūlyti tik nedaug patrauklesnius variantus.

„Negana to, metų pabaigoje, elektros kainoms kylant, tikėtinas scenarijus, jog nepriklausomų tiekėjų siūloma kaina gali tapti netgi aukštesnė nei visuomeninio tiekimo.

Tad panašu, kad gyventojai šiemet neturės paskatų judėti iš visuotinio tiekimo. Tiesa, biržoje dabar kainos kur kas žemesnės, tad tuos, kuriems kaina yra svarbi, – raginame pasinaudoti tokia galimybe“, – sako V. Koryzna.

Jo vertinimu, sunku atsakyti, ar bus tokių vartotojų, kurie norės sugrįžti į visuomeninį tiekimą. Esą kol kas nepanašu, jog gyventojai būtų linkę dažnai keisti elektros tiekėjus.

„Elektrum Lietuva“ atstovas M. Kavaliauskas sako, kad padėtis energetikos rinkose dabar itin nepastovi, o prognozuoti, kaip elektros kainos galėtų atrodyti liepą, ką tuo metu rodys ateities sandoriai, yra sudėtinga.

„Bent kol kas tikėtina, kad rinkoje elektros kainos tuo metu gali kilti“, – teigia M. Kavaliauskas.

Kol kas gegužės mėnesio duomenys rodo mėnesinį biržos kainos augimą, o trečiadienį numatomas ir aukščiausias šiemet valandos kainos pikas – 62,9 cento už kWh (be PVM).


Lietuvos energetikos agentūra (LEA) antradienį skelbė, kad šiuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomi fiksuotų kainų planai kinta nedaug ir yra palankus laikas gyventojams peržiūrėti savo sutartis su tiekėjais bei rinktis mažesnes elektros kainas.

Pasak agentūros, per šią savaitę, palyginti su ankstesne, planų su fiksuota elektros kaina tarifus nestipriai (mažiau kaip 0,6 proc.) koregavo „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“. „Enefit“ elektros kainų vartotojams nekeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)