Anksčiau abeji JAV parlamento rūmai priėmė šį įstatymą supaprastinta tvarka remdamiesi 1996 metais priimtu įstatymu, kuris leidžia atšaukti per pastarąjį pusmetį priimtus normatyvinius teisės aktus paprasta balsų daugumą.

Paprastai Senate tokių aktų atšaukimui reikia kvalifikuotos balsų daugumos.

Remiantis atšauktų aktu, maždaug 750 listinguojamų kompanijų būtų turėjusios nuo 2018 metų savo veiklos ataskaitose skelbti ir duomenis apie tai mokėjimus užsienio vyriausybėms, viršijančius 100 tūkst.

JAV dolerių, įskaitant mokesčius, honorarus, dividendus ir kitus mokėjimus pagal konkrečius projektus.

Tokio akto šalininkai teigė, kad tai padidins skaidrumą žaliavų išteklių srityje ir sumažins korupcinę riziką bei padidins galimybes sąžiningai paskirstyti pajamas, gautas iš telkinių eksploatavimo įvairiose vargingose šalyse.

Kongresmenai demokratai jau pareiškė, kad tokio akto atšaukimas bus naudingas „kleptomanams“ besivystančiose šalyse.

Savo ruožtu naftos kompanijoms atstovaujantis Amerikos naftos institutas pasveikino tokį sprendimą. Pastaruosius kelerius metus JAV kompanijos ragino atšaukti šį aktą ir teigė, kad dėl jo kitų šalių kompanijos atsidurs pranašesnėse padėtyje, nes joms nereikia atskleisti tokios jautrios komercinės informacijos.

Savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu žadėjo panaikinti 75 proc. įstatymų, trukdančių Amerikoje vystyti verslą ir kurti darbo vietas. Manoma, kad tokios politikos „aukomis“ gali tapti ir dauguma kitų Doddo-Franko finansų rinkų reformos nuostatų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)