Jaučiasi klaidinami

Daugiškė Marytė Rimkevičienė teigė, kaip ir kiti šio miesto gyventojai, sudariusi sutartis dėl centralizuoto šildymo tiekimo su tuomete specialiosios paskirties akcine bendrove Alytaus šilumos tinklais. Sutartys nutrūko, kai rajono savivaldybės taryba 2001-ųjų pavasarį priėmė sprendimą decentralizuoti šilumos tiekimą Dauguose. Gyventojams iš rajono biudžeto buvo skirta po 2 tūkst. litų katilinėms daugiabučiuose namuose įsirengti ar krosnims atskiruose butuose pasistatyti.

Kaip primena M.Rimkevičienė, tuomet daugiabučių namų gyventojų susirinkime buvusi Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko patarėja Anelė Auruškevičienė, vadovavusi šilumos ūkio decentralizavimui, aiškino, kad savivaldybė ne tik padengs visus nuostolius dėl decentralizuojamos šilumos, bet ir gyventojų skolas centralizuoto šildymo tiekėjams. Tad ir skolų neturėję žmonės daugiau už pabrangusį centralizuotą šildymą nemokėjo.

„Nuo šio šildymo atsisakymo prabėgus ketveriems metams, skolininkai gavo raginimus susimokėti pavadinimą jau pakeitusiai uždarajai akcinei bendrovei Alytaus šilumos tinklams. Parašėm jai motyvuotą paaiškinimą dėl susidariusių skolų. Ir vėl tyla. Praėjus dar maždaug tokiam pat laikotarpiui nuo centralizuoto šildymo atsisakymo, jau gauname Alytaus teismui pateiktus ieškinius dėl skolų priteisimo. Kas mus klaidina - ar anksčiau neatsakingai pasakiusi Anelė Auruškevičienė, ar nauja įmonė uždaroji akcinė bendrovė Alytaus šilumos tinklai?” - dėsto daugiškė M.Rimkevičienė.

„Tokių kalbų nebuvo”

Dabar Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Seimo nario Vidmanto Žiemelio padėjėja-sekretore dirbanti A.Auruškevičienė, išgirdusi apie pažadą iš rajono biudžeto padengti daugiškių skolas už centralizuoto šildymo paslaugą, pareiškė: „Man atrodo, kad tokių kalbų nebuvo. O centralizuoto šildymo Dauguose, kaip ir kituose rajono miesteliuose, reikėjo atsisakyti dėl labai pabrangusios šios paslaugos - gyventojai nebūtų pajėgę už ją susimokėti.”

Miesto savivaldybei pavaldi bendrovė Alytaus šilumos tinklai verčiasi miesto šilumos ūkio nuoma bendrovės „Litesko” filialui „Alytaus energija”, kuri tiekia centralizuotą šildymą Dzūkijos sostinei. Pasak Alytaus šilumos tinklų direktoriaus Vytauto Pajarskio, jo vadovaujama įmonė rajono gyventojus prašo susimokėti prieš devynerius metus susidariusias skolas už centralizuotą šildymą iki jo decentralizavimo, jei to nesutinkama padaryti gražiuoju, kreipiamasi į teismą.

„2001-aisiais rajono gyventojų skolos siekė daugiau kaip 200 tūkstančių litų, šiandien - apie 70 tūkstančių litų. Mes turime skolininkų Simne, Dauguose, Kančėnuose, Luksnėnuose. Daugiausia - Dauguose. Iš kai kurių gyventojų teismas skolas yra priteisęs, bet žmonės neturi už ką susimokėti, taip pat ir turto, kurį būtų galima parduoti išsiieškant skolas. Dabar į teismą esame kreipęsi dėl dvylikos skolininkų, dėl dar daugiau kaip dešimties rengiame dokumentus teismui. Mes nuolat raginame, kad gyventojai skolas susimokėtų nelaukdami teismų, nes priteisus skolas dar reikia padengti ir teismo išlaidas”, - pasakojo V.Pajarskis.

Alytaus šilumos tinklų vadovo tvirtinimu, liko tik vieni metai skoloms išsiieškoti, paskui jau sukaks senaties dešimties metų terminas ir skolingi rajono gyventojai galės būti ramūs.

„Niekas nesiima bylinėtis su šilumos tiekėjais, nes tam neturi pinigų. Geriau jau susimoka. O skolos kai kam tikrai nemažos - daugiau kaip po tūkstantį litų”, - dėstė daugiškė M.Rimkevičienė.