Vienos tarptautinis arbitražo centras nepalaikė „Gazprom“ ieškinio, kuris čekų įmonei „RWE Transgas“ buvo iškeltas dėl avansinių mokėjimų už nepaimtas dujas išieškojimo, „RBK daily“ pranešė „RWE Transgas“ atstovas, pridurdamas, kad Rusijos gigantė vadovavosi principu „imk arba mokėk“.

Ieškinio suma sudaro daugiau kaip 500 mln. dolerių, remdamasi „Interfax“ perduoda agentūra „Bloomberg“. „RWE Transgas“ manė, kad pagal pirmąjį kontrakto dėl dujų tiekimo papildymą, įsigaliojusį nuo 1998 metų spalio 15 dienos, ji turi teisę sumažinti paimamų dujų kiekius. „Gazprom“ su tuo nesutiko ir Vienos arbitraže pareikalavo iš RWE

„Transgas“ avansinio apmokėjimo už nenupirktus dujų kiekius nuo 2008 iki 2011 metų.

„Gazprom“ atstovai komentuoti šią informaciją atsisakė. Tuo tarpu „RWE Transgas“ teigė, kad teismas kontrakte su „Gazprom Export“ tarp egzistuojančių įsipareigojimų „imti arba mokėti“ įžvelgė jos teisę sumažinti perkamų dujų kiekį. „Mes patenkinti teismo sprendimu. Tai leis sumažinti finansinę naštą, susijusią su šiuo kontraktu“, - teigė čekų įmonės atstovas.

„Gazprom“ kainų politika, kuri skiriasi nuo kitų pagrindinių dujų tiekėjų Europoje ir yra glaudžiai susieta su naftos kaina, nebuvo šios bylos objektu, paaiškino įmonės atstovai. Tačiau Vienos arbitraže šiuo metu nagrinėjama dar viena ginčo tarp „RWE Transgas“ ir „Gazprom“ byla, susijusi su rusiškų dujų kainos formule.

Pernai RWE padalinys „Supply & Trading“, užsiimantis dujų supirkimu ir perpardavimu, patyrė 800 mln. eurų (2,7 mlrd. litų) nuostolių. 2010 metais nuostoliai siekė 21 mln. eurų (72,5 mln. litų). Esmė tame, kad įmonė perka dujas iš „Gazprom“ ir „Statoil“ už kainas, susietas su aukštomis naftos kainomis, o galutiniams vartotojams parduoda jas gerokai pigiau.

RWE „Supply & Trading“ atstovai „RBK daily“ perdavė generalinio direktoriaus Peterio Teriumo žodžius, jog įmonė imsis visų pastangų, įskaitant ir struktūrinius sprendimus, kad 2013 metais dujų kainos pasiektų rinkos lygį. Tai padės ateityje išvengti skirtumo tarp dujų supirkimo ir perpardavimo kainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)