Ekspremjeras atkreipia dėmesį, kad per 2021 metų vienuolika mėnesių valstybės biudžetas gavo 941 mln. eurų pajamų daugiau, nei planuota. Pasak jo, tikėtina, kad gruodžio rezultatai šį perviršį dar padidins. Seimo narys siūlo šias lėšas panaudoti energijos kainų šuoliui kompensuoti.

„Nors 2021 metais darbo užmokestis augo apie 10 procentų, tačiau šį prieaugį „suvalgė“ gruodį 10,7 procento lygį pasiekusi metinė infliacija. Taigi gyventojų realiosios pajamos neišaugo, – aiškina parlamentaras A. Butkevičius. – Šildymo, elektros energijos kainų šuoliai tampa nepakeliami ne tik mažų, bet ir vidutinių pajamų gavėjams, tad valstybė turi pasirūpinti, kaip tai kompensuoti. Tam finansavimo šaltinis yra – tai praėjusiais metais į valstybės biudžetą gautos viršplaninės pajamos, kurios siekia milijardą eurų.“

A. Butkevičius atkreipia dėmesį, kad ekspertai šį energetikos kainų šuolį vertina kaip laikiną reiškinį, kurį didžiąja dalimi nulėmė išaugusi pasaulinė energijos išteklių paklausa, susijusi su pasauliniu ekonomikos atsigavimu po pandemijos.

„Tikimasi, kad energijos žaliavų kainos žiemą išliks didelės, o pavasarį ims mažėti, kol galop padėtis stabilizuosis. Reiktų atlikti paskaičiavimus ir įvertinti, kiek kainuotų visa apimtimi ar bent iš dalies kompensuoti energijos kainų padidėjimą visiems vartotojams, pavyzdžiui, 6 mėnesius“, – siūlo parlamentaras.

Seimo narys taip pat atkreipia dėmesį, kad sprendimai dėl kompensavimo mechanizmo nustatymo turi būti labai pamatuoti ir taiklūs, siekiant, kad neįsisuktume į infliacijos spiralę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)