Bližniaja Rečyca yra Čerykovo rajone buvusio kaimo pavadinimas. Dabar vietoj kaimo – tik taip pat vadinama priverstinės evakuacijos zona, atsiradusi po avarijos Černobylio atominėje elektrinėje. Tačiau jau kitąmet topografai turės sugrąžinti kaimo pavadinimą į šalies žemėlapius, nes kaip tik šioje vietoje statoma Čerykovo saulės elektrinė – ne tik Baltarusijoje, bet, kaip teigiama generalinio rangovo pranešime, ir visoje Nepriklausomų valstybių sandraugoje (NVS) didžiausia fotovoltinė jėgainė.

Numatomas šios saulės elektrinė galingumas – daugiau nei 100 MW. Ji užims 220 ha ploto žemės sklypą.

Darbai Čerykovo rajone buvo pradėti spalio pabaigoje. Statybose darbuojasi maždaug 120 žmonių, eksploatuojama maždaug 30 statybinės įrangos vienetų. UAB „Belzarubezhstroy“ energetikos objektų statybos valdyba nurodo, kad gruodžio pabaigoje parengiamieji ir žemės darbai jau buvo atlikti 100 ha teritorijoje, taip pat įrengtos konstrukcijos, skirtos daugiau nei 800 fotovoltinių plokščių montavimo sistemų.

Projektą finansuoja bendrovė „Cameliaside Limited“ – su Didžiosios Britanijos įmonėmis „Altostarta“ ir „United Green Group“ susijusi įmonė, investuojanti į atsinaujinančiųjų energijos išteklių kūrimo projektus.

Bendra investuotų lėšų suma – daugiau nei 170 mln. dolerių (148,4 mln. eurų). Finansavimo šaltiniai – nuosavos lėšos ir tarptautinių finansinių institucijų kreditas.

Įrangos pristatymo ir inžinerinius darbus vykdo Kinijos bendrovė „Power China Guizhou Engineering“.

Čerykovo rajone įgyvendinamo projekto techninio koordinatoriaus vaidmuo tenka Vokietijos įmonei „Ecap“. Ji užsiims ir fotovoltinės jėgainės priežiūra, kai ši bus baigta. Saulės elektrinę numatoma pradėti eksploatuoti ne vėliau kaip 2019 metų gegužę.

Pagrindinis fotovoltinės jėgainės statybos tikslas – išplėsti Baltarusijoje ekologišką iš saulės spindulių generuojamos energijos gavybą, skatinti elektros šaltinių įvairinimą, sumažinti veiklos ir transportavimo sąnaudas, susijusias su elektros energijos tiekimu į artimiausius gyvenamuosius regionus. Tikimasi, kad įgyvendinus projektą pavyks ekonomiškai paskirstyti užsienio valiutos fondus, nes bus importuojama mažiau naftos ir dujų. Būsimas objektas taip pat leis išnaudoti teritoriją, nukentėjusią nuo apšvitos po Černobylyje įvykusios katastrofos.

Alternatyviąją elektros energiją supirks valstybinė įmonė „Belenergo“ ir perduos ją į Baltarusijos energetikos sistemą.

Prieš metus Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus buvo susitikęs su airių įmonei „Pure Energy“ vadovaujančiu Torstenu Merkeliu ir aptarė atsinaujinančių energijos šaltinių plėtros Baltarusijoje perspektyvas, taip pat saulės elektrinės statybos Mogiliavo srityje planus. Iki to laiko Airijos investuotojas jau buvo realizavęs Baltarusijoje ne vieną su alternatyviąja energetiką susijusį projektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)