Pagal dabar galiojančią tvarką, žmonės, suvartojantys 1–5 kWh per metus naujas sutartis su elektros tiekėju turi pasirašyti iki birželio 18 d.

Pasak V. Blinkevičiūtės, tęsiantis pasaulinei energetikos krizei ir elektros kainoms mušant rekordus, tiekėjo pasirinkimo nukėlimas būtų „išmintingas valstybės žingsnis“.

„Energetikos krizės metu, kuomet elektros kainos yra kosminės, tiekėjo pasirinkimo terminą siūlome atidėti. Daugelis žmonių yra pasimetę, nežino, kaip pasirinkti tiekėją. O verslininkai verčiasi per galvą, agresyviai teikdami pačius įvairiausius pasiūlymus. Vilioja sudaryti nelanksčias ilgalaikes sutartis. Žmonėms įkyriai skambinėjama, siunčiamos krūvos laiškų.

Aiškėja, kad kai kurie tiekėjai manipuliuoja informacija, pasiūlo tik iš pirmo žvilgsnio palankias sąlygas. Antai šalia tarifų atsiranda visokie mėnesiniai mokesčiai, papildomos sąlygos. Taigi, matyt, neatsitiktinai sprendimo dėl elektros tiekėjo vis dar dar nėra priėmę daugiau nei 1 mln. vartotojų“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Pasak politikės, artimiausią pusmetį Energetikos ministerija turėtų užsiimti „namų darbais“: organizuoti aktyvią valstybės pagalbą gyventojams renkantis tiekėją bei peržiūrint siūlomas sutartis.

„Elektros rinkos liberalizavimo tikslas gražus – siekiama, kad paslaugos būtų įperkamos visiems. Tačiau žiniasklaidoje aprašytos žmonių istorijos, kuomet jie apgaudinėjami sudarant sutartis, neramina. Tad kas svarbiausia dabar? Konsultavimas ir pagalba gyventojams dėl svarbaus ir ilgalaikes pasekmes turėsiančio sprendimo.

Ir tuo galėtų rimtai rūpintis Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Tarkime, peržiūrėdama žmonėms siūlomas sutartis. Ir čia veikti reikia ne pasyviai. Ne laukti, kol žmonės kreipsis ar paprašys pagalbos, o aktyviai, atsižvelgiant į žmonių grupes“, – siūlo V. Blinkevičiūtė.

Primename, kad iki birželio 18 d. 1-5 tūkst. kWh per metus suvartojantys buitiniai vartotojai turi pasirašyti naują elektros tiekimo sutartį. Tuo metu iki šių metų gruodžio 18 d. sutartis turi sudaryti gyventojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)