„Espo įgyvendinimo komitetas pasiūlė šalims susėsti, pasiaiškinti tuos nesutarimus ir iki liepos pabaigos komitetui pranešti, ar kas nors sutarta, ar išsiaiškinta. Komitetas turi problemą, kad mūsų pozicijos yra kardinaliai skirtingos ir komitetas nelabai žino, kaip spręsti, tad dar bando duoti laiko pasišnekėti“, - BNS teigė V.Auglys, kuris yra Lietuvos delegacijos vadovas Espo konvencijos įgyvendinimo komitete.

Anot jo, baltarusiai siūlė susitikimą surengti gegužės pabaigoje Baltarusijoje, tačiau pritarė Lietuvos pasiūlymui konsultacijas surengti Vilniuje.

„Mes siūlome diskutuoti apie tai, ką kėlė Espo įgyvendinimo komitetas dėl visų procedūrų, dėl statybų aikštelės parinkimo, dėl metodologijos, kitų neatsakytų klausimų. Sunku pasakyti, kaip jie bus pasiruošę, matyt, sakys, jog viskas labai gerai, viską jie yra padarę, bet visus tyrimus jie turėjo padaryti dar iki statybų“, - komentavo Aplinkos ministerijos atstovas.

V.Auglio teigimu, Lietuva reikalauja, kad Baltarusija tęstų poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūras, nors Astravo AE statytojai teigia, kad procedūros jau yra baigtos.

Pasak Aplinkos ministro atstovo, kol kas nėra aišku, kas iš Baltarusijos atvyks į Vilnių.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 km nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Praėjusią savaitę Lietuvos Seimas priėmė rezoliuciją dėl nesaugios 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE galimo pavojaus Lietuvai – Baltarusijai siunčiamas signalas, kad Lietuva neįsileis šioje jėgainėje pagamintos elektros. Vyriausybė paraginta imtis visų diplomatinių, teisinių, techninių priemonių, kad Astravo AE statyba būtų sustabdyta.

Vyriausybei taip pat siūloma nedelsiant, labai tvirtai ir kategoriškai pareikšti Baltarusijai Lietuvos valią, kad Astravo AE nebus leista naudotis šalies energetikos sistema ir jos rezerviniais pajėgumais, į ją nebus įleidžiama jėgainėje pagaminta elektra, ji nebus parduodama Lietuvos rinkoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)