Teismui Marijampolės savivaldybė skundėsi dėl to, jog Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) Marijampolei šilumą tiekiančiai bendrovei "Marijampolės šiluma" šilumos kainą patvirtino net 53 proc. didesnę, nei buvo praėjusį šildymo sezoną.

Skundą marijampoliečiai grindė tuo, kad savivaldybės pasamdytas nepriklausomas ekspertas Vygintas Sidzikauskas paskaičiavo, jog "Litesko" filialo "Marijampolės šiluma" siūloma kaina yra pernelyg didelė, nes "Litesko" pateiktuose kainos skaičiavimuose nepagrįstai padidintos šilumos perdavimo, pardavimo ir gamybos kainos. Todėl šiluma marijampoliečiams turėjo brangti ne 53, o tik 25 procentais.

Praėjusią vasarą savivaldybės taryba, remdamasi eksperto skaičiavimais, patvirtino jo siūlytą šilumos kainą - 23,19 ct už kilovatvalandę šilumos energijos (be PVM). Tačiau VKEKK marijampoliečių siūlymų nepaisė ir patvirtino "Litesko" siūlomą kainą - 28,53 cento. Komisija nustatė, jog samdytas ekspertas, atlikdamas savo skaičiavimus, klaidingai taikė centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodiką, todėl jo Marijampolei apskaičiuota šilumos kaina yra netiksli. Tad savivaldybę įpareigojo iš naujo patvirtinti šilumos kainas. Ši tai daryti atsisakė ir komisijos sprendimus apskundė teismui.

Vilniaus administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi skundą, pripažino, jog jis nepagrįstas.

"Mes ir nesitikėjome, kad šiluma pigs. Tai buvo tik gražūs pažadai artėjant rinkimams į Seimą", - vakar LŽ teigė vienos Marijampolės daugiabučių namų savininkų bendrijos pirmininkas. Anot jo, jie jau ne kartą mynė savivaldybės slenksčius, prašydami kitais būdais sumažinti miestelėnų išlaidas šildymui, tačiau palaikymo iki šiol nesulaukė. Mat dabar daugiabučiuose gyvenantys miestelėnai "Litesko" moka ne tik už šilumą, bet ir atskirai už šiai bendrovei priklausančių šilumos mazgų priežiūrą, nors šis mokestis jau yra įskaičiuotas į šilumos kainą. Tokius neaiškumus, anot VKEKK, turėtų spręsti savivaldybė, diferencijuodama tvirtinamą kainą, tačiau kol kas to nėra.