A. Kubilius pabrėžė pasirašyto memorandumo svarbą ir įvardijo, kokiais klausimais susitarė su kitų Baltijos šalių vyriausybių vadovais.

„Yra sutarta po referendumo įkurti bendrą projekto bendrovę, iki to laiko spręsti vadinamus atvirus klausimus, kurie dar yra diskutuojami ir derinami derybose. - sakė Lietuvos premjeras. - Manome, kad kaip ir pasakyta pasirašytame memorandume, nebaigtos derybos turėtų būti užbaigtos kaip įmanoma greičiau. Mes tikimės, kad ir mūsų sudaryta grupė ir regiono partneriai galės tai pasiekti artimiausiu metu. Sutarėme įkurti tarpvyriausybinę darbo grupę, kuri padėtų sutelkti bendrą paramą projektui ir koordinuoti tų klausimų sprendimą, kurie reikalingi bendrų klausimų sutarimui“.

Lietuvos premjeras patikino, kad laiko deryboms – pakankamai. „Derybos dėl projekto tęsiasi iki 2015 m. - sakė jis. - Mūsų rūpestis ir dėmesys, manau, tikrai padės šį projektą efektyviai ir laiku įgyvendinti“.

Po trečiadienį vykusio Baltijos šalių premjerų susitikimo Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sakė, jog Visagino projekto partneriams įnešė abejonių politikų iniciatyva dėl jėgainės statybos surengti konsultacinį referendumą. Ketvirtadienį vykusio susitikimo metu Estijos ministras pirmininkas pabrėžė, jog sprendimas, statyti elektrinę, ar ne, iš tiesų gula ant lietuvių pečių. „Lietuviai turi priimti sprendimą – statyti, ar ne. Jei atsakymas būtų ne, aš būčiau nusivylęs“, - sakė A. Ansipas. Su juo sutiko ir Latvijos premjeras, pritaręs, kad vienas iš svarbių klausimų – tai, kokia bus referendumo dėl Visagino AE Lietuvoje baigtis.

Nors Estija turi pakankamai resursų ateinantiems 30, 50 ar net 100 metų, šalis yra pasiryžusi ir norėtų dalyvauti projekte, teigė A. Ansipas. Jo teigimu, Estijai norėtų gauti apie 300 MW galios iš naujosios atominės elektrinės. „Manau visam regionui tai labai svarbus politinis protokolas, bet jis taip pat turi būti pelningas – ne tik Estijai, bet ir latviams ir lietuviams“, - sakė A. Ansipas. „Mes judame į priekį, tuo neabejojame. Yra ir atvirų klausimų, dėl kurių reikia diskutuoti: tiek techniniu, tiek kompanijos, tiek parlamentiniu lygmeniu“ - sakė Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis.

Kaimyninių šalių vadovai gyrė ir A. Kubiliaus rolę bendradarbiaujant dėl Visagino AE projekto. „A. Kubilius – ne tik geras pasirinkimas Lietuvos premjero pozicijai, bet ir puikus lyderis visam regionui. Jis nusprendė gilinti bendradarbiavimą tarp trijų Baltijos valstybių“, - sakė A. Ansipas.

Baltijos vyriausybių vadovai susitikimo metu parengė ir bendrą pareiškimą, kuriame pateikė požiūrį į tolimesnius darbus ir problemas. Jame aptarti ir energetikos, transporto sričių reikalai, sienų kontrolės klausimai. „Nemažai dėmesio skyrėme „Rail Baltic 2” projektui, greitajam traukiniui, kuris turėtų sujungti mūsų šalis su Europos valtybėmis“, - sakė A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)