„Ne, naftos tranzito tarifas nuo rugpjūčio 1 dienos nepasikeitė“, – sakė magistralinių naftotiekių valdytojos „Gomeltransneft Družba“ atstovas.

Baltarusijos antimonopolinio reguliavimo ir prekybos ministerija bei valstybės koncernas „Belneftechim“ komentuoti padėtį atsisakė.

Prieš mėnesį „Gomeltransneft Družba“ oficialiai informavo Rusijos valstybinę „Transneft“ apie ketinimus naftos tranzito įkainius nuo rugpjūčio 1 dienos padidinti 21,7 proc., kad būtų kompensuoti nuostoliai, kurie buvo patirti balandžio pabaigoje sutrikus rusiškos naftos tiekimui dėl jog užteršimo organiniais chloro junginiais.

„Gomeltransneft Družba“ tvirtino, jog dėl daugiau nei mėnesį užsitęsusio incidento tikėtinos rusiškos naftos tranzito per Baltarusiją apimtys šiemet sumažės iki 40 mln. tonų nuo planuotų 59,75 mln. tonų, todėl įplaukos iš tranzito paslaugų kris 23 mln. JAV dolerių.

„Kol kas nėra galimybės korektiškai įvertinti Baltarusijos naftotiekių operatorės dėl šio incidento negautų pajamų sumos bei susitarti dėl sąžiningo tarifų padidinimo. Apie tai Baltarusijos kolegas informavome“, – liepos viduryje sakė „Transneft“ atstovas spaudai Igoris Deminas.

Birželio viduryje Baltarusijos antimonopolinio reguliavimo ir prekybos ministras Vladimiras Koltovičius pareiškė, jog sprendimas dėl Rusijos naftos tranzito įkainių didinimo 23 proc., kaip kad buvo skelbta balandį, remiantis būtinybe papildomomis įplaukomis užtikrinti tranzitinių naftotiekių ekologinį saugumą, atidėtas iki šių metų pabaigos, o derybos su Rusija dėl to bus tęsiamos.

Šių metų sausį Baltarusija pranešė nuo vasario rusiškos naftos tranzito įkainius didinanti 7,6 proc., vadovaudamasi 2010-ųjų dvišaliais tarpvyriausybiniais susitarimais dėl naftos ir jos produktų rinkos reguliavimo.

Maždaug tiek pat rusiškos naftos tranzito įkainius Baltarusija didino ir nuo praėjusių metų vasario. Tuo tarpu 2017-aisiais jų solidesnį padidinimą Minskui teko atšaukti, tokiu sprendimu nepatenkintai Rusija sumažinus žaliavos tiekimą Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms.