„Mes norime šiuos darbus pradėti birželį, - sakė ministro pavaduotojas. - Rusija baigia tvarkyti projekto dokumentų išdavimą, viskas vyksta pagal grafiką“.

M. Michadiukas informavo, kad gegužės 31 dieną vyks už atominės elektrinės Baltarusijoje statybą atsakingų asmenų posėdis, kuriame dalyvaus ekspertai iš Rusijos. Šiame posėdyje ir ketinama priimti sprendimą dėl pamatų duobės kasimo darbų pradžios.

Šiuo metu ruošiamasi pasirašyti atominės elektrinės Baltarusijoje statybos generalinę sutartį. Šį dokumentą rengia darbo grupės, kol kas dėl kai kurių klausimų dar nesutarta, pridūrė M. Michadiukas. „Generalinę sutartį pasirašyti planuojame birželį, dabar darbo grupė yra Maskvoje, kitą savaitę ekspertai atvažiuos į Baltarusiją, čia toliau bus ruošiama generalinė sutartis“, - kalbėjo energetikos ministro pavaduotojas.

Jis priminė, kad Baltarusija ir Rusija sudarė sutartį, pagal kurią jau pasirašyti atominės elektrinės projekto ir sąmatos dokumentų rengimo susitarimai. Taip pat pasirašyta prioritetinių darbų sutartis, numatanti būsimos atominės elektrinės gamybinės bazės statybą bei pamatų duobės ruošimą pirmajam betonui.

Technologinės įrangos tiekimo atominei elektrinei sutartį nuspręsta įtraukti į generalinę sutartį. Rusija jau renkasi tiekėjus, kurie rūpinsis ilgo ciklo (3 ir daugiau metų) bazinės įrangos būsimajai atominei elektrinei tiekimu.

Atsakydamas į klausimą apie atominės elektrinės statybos kainą, M. Michadiukas priminė jos formavimui naudojamą bazinio indeksavimo metodą. „Mes toliau laikomės savo pozicijos – kaip pagrindą imame bazinę Baltijos atominės elektrinės kainą plius dar kuro tiekimas bei eilė darbų, kurie neįtraukti į Baltijos atominės elektrinės galutinės sąmatos apskaičiavimą, - aiškino ministro pavaduotojas. - Elektrinės statybos kaina bus patikslinta atlikus valstybinę ekspertizę ir patvirtinus Baltarusijos atominės elektrinės projektą“.

Baltarusijos atominė elektrinė bus statoma Gardino srities Astravo rajone, ją sudarys du blokai. Jos statybai pasirinktas projektas „AES-2006“. 2012 metų statybos-montavimo darbų apimtis buvo vertinama 40 milijonų JAV dolerių. 2013 metais tokios pačios apimties statybos-montavimo darbus planuojama atlikti per pirmąjį ketvirtį.