I.Aliyevas ir D.Medvedevas pažymėjo, kad suartėjo Pakaspijo valstybių pozicijos dėl Kaspijos jūros akvatorijos delimitacijos.

Rusijos prezidentas D.Medvedevas pareiškė ITAR-TASS korespondentui, kad Maskva ir Baku sudarė susitarimą dėl dujų "ne politiniais motyvais, o remdamiesi tarpusavio nauda".

Azerbaidžano dujų tiekimas Rusijai prasidės 2010 metų sausio 1 dieną.
Kaip pranešė žurnalistams Baku "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris, susitarimas numato, kad "iš pradžių tai bus 500 mln. kubinių metrų, po to numatoma didinti apimtį".

Pasak A.Milerio, Azerbaidžano dujos bus naudojamos Rusijos pietiniuose regionuose, o atitinkamas kiekis dujų iš Sibiro bus nukreiptas eksportuoti į Europą, todėl bus sutaupyta nemažai jų transportavimo išlaidų.

"Kaina - komerciniu požiūriu yra patraukli mūsų partneriams Azerbaidžane", - pridūrė jis.

Artėjant deryboms A.Mileris pabrėžė, kad "mes turime labai gerus kozirius, palyginti su bet kuriais galimais Azerbaidžano dujų pirkimo konkurentais".

A.Mileris taip pat pranešė, kad susitarta įtraukti "Gazprom" į galimų dujų pirkėjų sąrašą antrajame Šach Denizo dujų telkinio projekto etape.
"Gazprom" konkurentai dėl Šach Denizo telkinio dujų yra Iranas ir Europos Sąjunga (ES).

Pastaroji ketina užpildyti jomis dujotiekį "Nabucco", kuris eis iš Centrinės Azijos į Europą, apeidamas Rusiją.

Azerbaidžanas siekia paįvairinti ir išplėsti dujų tiekimą į pasaulio rinkas, duodamas suprasti, kad Rusija yra tik vienas maršrutų.
D.Medvedevas ir I.Aliyevas taip pat pasirašė Bendrąjį pareiškimą dėl Kaspijos jūros.

Pareiškime pažymima, jog didėja tarpusavio supratimas "daugeliu svarbiausių rengiamos Konvencijos dėl Kaspijos jūros teisinio statuso aspektų, konkrečiai - Kaspijos jūros akvatorijos delimitacijos ir jos pietinės dalies dugno ribų nustatymo, saugumo, gelmių naudojimo, tranzito, biosferos išsaugojimo ir kitais klausimais".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją