Pasak projektą įgyvendinančios „Litgrid“ vadovo, kada paskutinieji kabelio metrai iš laivo guls į dugną, priklausys tik nuo oro sąlygų.

„Laivas stovi ir laukia tinkamų oro sąlygų. Kai jos bus, maždaug 2,2 kilometro ilgio kabelį paguldys jūros paviršiuje ant specialių pagalvių , kurias po truputį nuiminėjant kabelis iš lėto grims į dugne esančią specialiai paruoštą tranšėją, kur bus sujungtas su kabeliu, vedančiu iki žemyninės dalies“, – pasakojo „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Verbickas.

Nors nutiesus 400 kilometrų kabelį jūros dugnu jį dar reikės įkasti į smėlį ar uolėtose vietose užpilti specialia skalda, „Litgrid“ skaičiavimu, jau atlikta 90 procentų projekto darbų.

Iki gruodyje numatytų pabaigtuvių abiejose pusėse – Švedijoje ir Lietuvoje – bus įrengtos ir elektros skirstyklos, transformatorinės. Beveik prieš pusmetį baigta ir jungties veiklai būtina nauja elektros linija tarp Klaipėdos ir Telšių.

Ekspertai skaičiuoja, kad dėl gausių pigios elektros šaltinių Skandinavijoje per Švediją importuojama energija bus maždaug 10–15 proc. pigesnė. Todėl būsimiems rinkos pokyčiams jau rengiasi ir elektros energijos tiekėjai.

„Mes visada pardavinėjame tarsi lūkesčius, tarsi ateitį, nes elektra nėra sandėliuojama. Bet kuriuo atveju, mes, modeliuodami, kokios bus kainos 2016 metais, įtraukėme ir galimų jungčių su Švedija ir Lenkija naudą. Kainodaroje tai atsispindi žemesnėmis kainomis 2016 metams“, – pasakojo „Elektrum“ pardavimų direktorius Martynas Giga.

„Prieš porą mėnesių skaičiavome, žiūrėjome, kaip rinkos dalyviai prognozuoja elektros kainas, tai matėme apie 12 proc. mažėjimą didmeninėje rinkoje. Vakar kaip tik su analitikais vėl diskutavome – kaina dar sumažėjo. Tai – kaip gyvas organizmas, nuolat kinta. Bet viena aišku – visi tikisi kainos mažėjimo“, – sakė D. Verbickas.

Ekspertai sutaria – nutiesus strategines jungtis, kaina rinkoje gali keistis ne tik dėl pigesnės importuojamos energijos, bet ir dėl didėjančio tiekimo patikimumo. Mat šią riziką irgi dengia vartotojai – ji įskaičiuojama į galutinę kainą. Abu elektros tiltai į Švediją ir į Lenkiją turi pradėti veikti metų pabaigoje.