Išperkamos buvusios AB „Lietuvos elektrinė“ akcijos pagal nustatytą santykį prilyginamos šiuo metu veikiančios energijos gamintojos AB „Lietuvos energijos gamyba“ akcijoms.

Galimybe parduoti savo akcijas jau pasinaudojo daugiau negu 1000 smulkiųjų akcininkų, kurie sudarė akcijų pirkimo pardavimo sutartis su akcijas išperkančia UAB „Lietuvos energija“. Akcijų išpirkimą procesą vykdantis SEB bankas praneša, kad dar daugiau nei šimto paskutinėmis dienomis prieš terminą dokumentus pateikusių akcininkų duomenys yra tikrinami. Apie galutinį akcijas pardavusių akcininkų skaičių ir akcijų skaičių, kurį po išpirkimo valdys „Lietuvos energija“, bus pranešta atskirai.

Pinigai už išperkamas akcijas į akcininkų nurodytas sąskaitas bus pervedami ne vėliau nei per 30 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo dokumentų pateikimo termino pabaigos. UAB „Lietuvos energija“ siekia su akcininkais už išperkamas akcijas atsiskaityti per kuo trumpesnį terminą, tad planuojama, jog pinigai už jas visus sutartis sudariusius akcininkus pasieks dar iki gegužės pabaigos.

Už vieną turėtą „Lietuvos elektrinės“ akciją suteikiama 1,37 dabartinės „Lietuvos energijos gamybos“. Už vieną išperkamą AB „Lietuvos energijos gamyba“ paprastąją vardinę akciją mokama nustatyta kaina – 1,2959 euro už akciją.

Pagal nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojusią naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo redakciją, šiuo išpirkimu pasinaudoję akcininkai, pildydami deklaraciją už 2016 m., turės patys apskaičiuoti, deklaruoti ir susimokėti gyventojų pajamų mokestį (15 proc.).

Nepasinaudoję teise parduoti akcijas šio proceso metu ar nespėję pateikti reikalingų dokumentų dėl akcijų išpirkimo, pasinaudoti galimybe parduoti akcijas už šią kainą nebegalės ir toliau liks „Lietuvos energijos gamyba“ akcininkais bei savo akcijomis galės prekiauti biržoje.

Vykdant šį akcijų išpirkimą buvo išperkamos tik tos akcijos, kurias smulkieji akcininkai nuosavybės teise valdė ne vėliau kaip 2008 m. rugpjūčio 5 d. ir kurios reorganizuojant „Lietuvos elektrinę“ 2011 m. rugpjūčio 5 d. konvertuotos į dabartinės bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ akcijas. Tretiesiems asmenims perleistos akcijos nėra išperkamos. Nėra išperkamos ir tos akcijos, kurios nuo 2008 m. rugpjūčio 5 d. iki akcijų išpirkimo dienos buvo perleistos tretiesiems asmenims, tačiau šiuo laikotarpiu akcininkų įsigytos pakartotinai. Nesant galimybės nustatyti, kurios individualiais požymiais neapibrėžtos vienarūšės akcijos perleistos iki išpirkimo momento, laikoma, kad perleistos anksčiausiai įgytos akcijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)