„Aš visada sakau, būkime sąžiningi, buvo deklaruojamas tikslas ir elektros reformą darant, kad viskas atpigs, mes matome, kaip viskas atpigo. Aš visą laiką sakau politikams, kai jūs galvojate reformą, nežadėkite žmonėms, kad kažkas atpigs, nes situacija bus visiškai kitokia“, - sakė V. Valentukevičius per „Verslo žinių“ konferenciją „Energetikos forumas 2012. Naujoji Lietuvos energetika: galimybės verslui“.

Pasak jo, veiklų atskyrimas „Lietuvos dujoms“ kainuoja, o patirtos sąnaudos galiausiai gula ant vartotojų pečių.

„Procesas vyksta labai sparčiai, uždirbs advokatai, uždirbs auditoriai, uždirbs teisininkai ir mes liepos pirmą dieną atnešime naujos įmonės raktus ir atiduosime Vyriausybei, - teigė V. Valentukevičius. - Mes esame sakę, kad šiuo metu jis (trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas – DELFI) yra nesavalaikis ir šiuo metu pasirinktas modelis neatitinka vartotojų interesų.“

V.Valentukevičius taip pat teigė, jog įgyvendinant trečiąjį energetikos paketą yra sukurtas konfliktas tarp akcininkų, o įmonei tenka imtis papildomos veiklos.

„Mes turime vartotojus, mes turime dirbti su klientais, su partneriais, su bankais, o ne bėgioti tarp advokatų ir nesistumdyti kažkur politiniuose koridoriuose“, - piktinosi jis.

„Su visa pagarba „Lietuvos dujoms“ ir šitam sektoriui, bet klausydamas šito pasisakymo, kaip sunku „Lietuvos dujoms“ persitvarkyti, - reagavo A. Žabolis. - Iš tikrųjų, kai paklausai, kad įmonė, kuri turi monopolinę teisę į beveik visą rinką, sako, kad mums persitvarkyti sunku, tai ką kalbėti apie ūkio subjektą, kuris turi 0,01 proc. rinkos ir jam reikia išbūti šioje rinkoje? Aš manau, kad čia „Lietuvos dujų“ pasisakymas, aš ne apie „Lietuvos dujas“, bet apskritai apie energetikos sektorių - tai yra pasitraukiančiųjų, dinozaurų dainos, todėl kad tas, kas ateina į tą sektorių, ta dinamika, kuri ateina, jį pakeis.“

Jis teigė, jog jau dabar vartotojai jaučia esminius pokyčius elektros energetikos rinkoje, kai gali rinktis nepriklausomus elektros energijos tiekėjus, o esą prieš kelerius metus tokia galimybė atrodė nerealistiška.

„Ne tik pas mus vyksta pokyčiai, vyksta globalūs pokyčiai, - teigė A. Žabolis. - Pokyčiai yra neišvengiami ir mums ne su jais reikia kovoti, o greičiau prisitaikyti ir todėl kiekvienas sektorius, ir kiekviena vertikali integracija, ar tai būtų dujos, ar elektra, manau, kad mums reikėtų greičiau suteikti galią vartotojui spręsti, taip, kaip yra visuose versluose, taip, kaip yra visoje ekonomikoje, - vartotojas sprendžia.“

Europos Sąjungos įgyvendinamas Trečiasis energetikos paketas priimtas 2007 metų rugsėjį, jis turėjo būti įgyvendintas iki šių metų kovo, tačiau tą padaryti suspėjo ne visos Europos Sąjungos šalys. Rusija ne kartą pasisakė prieš direktyvą, o tuometinis prezidentas Dmitrijus Medvedevas 2011 metais grasino imtis atsakomųjų priemonių, jei direktyva bus įgyvendinta. Mat ji esą turės įtakos vertikaliai integruotoms valstybinėms energetikos kompanijoms, tokioms kaip „Gazrpom“. Vienas "Lietuvos dujų" akcininkas yra "Gazprom".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)