Saulės energiją pasikinkyti nutarė du parlamentarai, dirbę Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus, sukėlusius žaliosios energijos karštinę, priėmusiame 2008-2012 m. kadencijos Seime. Tai į dabartinį Seimą perrinktas socdemas Mindaugas Bastys bei Seime neišsilaikęs, bet krašto apsaugos ministro Juozo Oleko patarėju įdarbintas Mantas Varaška.

M.Varaška – būsimas saulės energijos magnatas?

Energetikos ministerija paskelbė leidimų plėtoti saulės jėgaines, kurių galingumas neviršija 30 kW, gavėjų sąrašą. Iš viso išduota daugiau nei 11 tūkst. vadinamųjų plėtros leidimų. O sąraše netrūksta žinomų vardų.

Buvęs Seimo narys M. Varaška ketina įsirengti tris saulės elektrines, kurioms 12 metų bus garantuotas didelis elektros energijos supirkimo tarifas. Ministro patarėjui išduoti leidimai elektrines plėtoti Leliūnų kaime (Molėtų r.), Kazlų Rūdoje: Žemaitės g. 2B ir Žemaitės g. 6.

Kiek kuklesnį potraukį saulės energijai pajuto socdemas M. Bastys. Šis politikas nori saulės elektrinę statyti savo vienmandatėje apygardoje, Šakių rajone.

Abejoja savo planais

Seimo narys
M. Varaška teigė tik iš DELFI sužinojęs, kad gavo leidimus statyti tris saulės elektrines.

„Kreiptasi. Bet kad išduoti leidimai – kol kas tokių žinių neturiu. (...) Tikrinausi prieš porą savaičių, dar nebuvo nei vieno“, - nusistebėjo krašto apsaugos ministro patarėjas.

Buvęs Seimo narys teigė planavęs saulės energetikos pajamomis finansuoti daugiabučių renovaciją.

„Dabar yra nemažai klaustukų – ar čia verta, ar neverta. Reikės labai rimtai pagalvoti. Realiai aš galvojau apie vieną, du projektus, kuriuos tikrai norėtųsi įgyvendinti. Ir įgyvendinti ne kažkam pardavinėjant juos, o tai darant patiems. Ir netgi ne savarankiškai, o panaudojant daugiabučio namo bendrijos labui ir pridedant tuos pinigus, gaunamus už elektros energiją, prie daugiabučio namo atnaujinimo“, - tęsė M. Varašak.

Politikas teigė įstatymo priėmimo metu apie nuosavą saulės elektrinę net negalvojęs.

„Tuo metu tokių minčių nebuvo. Vėliau su šios energijos rūšies savininkais pradėjome bendrauti“, - patikino ministro patarėjas.

Dabar M. Varaška abejoja, ar spės atlikti visus reikalingus darbus iki sutrumpinto termino pabaigos. „Abejoju. Materialiai aš sugebėčiau įrengti vieną, daugiausiai dvi jėgaines“, - svarstė pašnekovas.

Savo galimybėmis pasikinkyti saulę abejoja ir socdemas M. Bastys.

„Gal kažkada planavau. Iki įstatymo pakeitimų. O dabar, kai įstatymą pakeitėme, labai svarstau, ar bus verta man ten kažką daryti. Realiai aš tikrai neturiu galimybių suspėti. Dar pasižiūrėsiu, ar tai realu, bet, būdamas realistas, manau, kad nespėsiu“, - DELFI teigė parlamentaras.

Plėtros leidimo politikas teigė paprašęs pernai spalį. Jis neslėpė balsavęs už įstatymo pakeitimus, kuriuos karštiligiškai žabojo vos darbą pradėjęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Tačiau socdemas tikino tuomet negalvojęs apie asmeninę naudą.

„Taip, aš balsavau už tuos įstatymo pakeitimus, kadangi turiu ne savanaudiškai žiūrėti į tai, kas man naudinga, o žiūrėti į tai, kas yra svarbu valstybei“, - reziumavo M. Bastys.

Č.Daugėla į saulės elektrinių verslą atsivedė visą šeimą

Česlovas Daugėla
Įvairiais korupciniais nusikaltimais kaltinamas buvęs Alytaus meras, iš Socialdemokratų partijos pašalintas Č. Daugėla saulės energetika susidomėjo labai rimtai. O susidomėjimas išplito ir šio politiko šeimoje.

Energetikos ministerijos skelbiamais duomenimis, pats Č. Daugėla gavo du plėtros leidimus elektrinėms iki 30 kW Mociškėnų kaime, Alytaus rajone. Dar vieną plėtros leidimą išsirūpino eksmero žmona Virginija Daugėlienė – jai leista elektrinę statyti Alytaus rajono Dvarčėnų kaime.

Mociškėnų bei Dvarčėnų kaime elektrą gaminti sumanė ir eksmero dukterys Roberta bei Lugnė. Abi Č. Daugėlos atžalos gavo po vieną plėtros leidimą kiekviename iš kaimų.

Paviliojo ir V.Juozapaitį

Socdemas M. Bastys – ne vienintelis šios kadencijos parlamentaras, susigundęs saulės energetika. Konservatorius, operos solistas Vytautas Juozapaitis su žmona taip pat planuoja įsirengti mažąją saulės elektrinę.

V. Juozapaičiui ir jo sutuoktinei išduotas plėtros leidimas elektrinei įrengti Vilniaus rajone, Zujūnuose.

Įtraukė politikų gimines

Saulės elektrines statyti planuoja ir daugiau politikų, saulę pasikinkyti ketina ir politikų giminės.

Vilniaus mero Artūro Zuoko bendražygio Algimanto Vakarino šeimos saulės energija veikiausiai neaplenks. Energetikos ministerijos duomenimis, plėtros leidimas išduotas bendrovei „Dogas“, kuriai vadovauja A. Vakarino brolis.

Tarp leidimus plėtoti saulės energiją gavusių asmenų ar įmonių gausu sąsajų su įvairių partijų politikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)