„Sustojimo priežastis yra kelių įtampos transformatorių (jie skirti įtampai elektros elektros grandinėse pakeisti) sprogimai viename iš agregatų, prijungtų prie generatoriaus“, – tut.by sakė šaltinis.

„Formaliai nieko neįprasto neįvyko, panašus incidentas anksčiau buvo ir Leningrado AE, tačiau tyrimas bei elektros paskirstymo schemos atkūrimas užtruks“, – sakė jis.

Anot šaltinio, transformatorių gamintojams bus pareikštos garantinės pretenzijos.

Pasirodžius informacijai apie incidentą Astravo AE, Lietuvos radiacinės saugos centras informavo, kad Lietuvos radiacijos lygio stebėjimo stotys (RADIS) padidėjusio gamtinio jonizuojančiosios spinduliuotės fono nefiksuoja.

„Gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti ar vartoti kalio jodido tabletes“, – sakoma centro pranešime.

„RADIS sistemos teikiami aplinkos dozės galios matavimų rezultatai yra nuolatos stebimi, todėl apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu aplinkoje, gyventojus atsakingosios institucijos informuotų nedelsiant“, – rašoma jame.

Ekspertai teigia, kad šis įvykis reaktoriaus saugumui įtakos neturi.

„Reaktoriaus saugumui tokie incidentai įtakos neturi. Bet jei transformatoriuje buvo gaisras, Baltarusijos AE paleidimą pramoniniam eksploatavimui teks atidėti tokiam laiko tarpui, kuris reikalingas įrangai suremontuoti“, – rašo belatom.by.

Lietuvos energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno patarėja Aurelija Vernickaitė pirmadienio vakarą BNS teigė, kad ministerija neturi informacijos apie tikrąsias priežastis, dėl ko Astravo AE nustota gaminti elektrą.

Baltarusijos Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, kad Astravo AE prireikė pakeisti „kai kurią elektrotechninę matavimo įrangą“, bet šio žingsnio priežasčių nenurodė.

„Atliekant bandymus pagal programą „Energetinis paleidimas“ buvo nustatyta būtinybė pakeisti atskirus elektrotechninės matavimo įrangos elementus. Darbai keičiant šią įrangą vykdomi pagal techninį reglamentą. Šiuo metu energetiniame bloke atliekami bandymai ir darbai, vadovaujantis [paleidimo] etapų programa. Visos technologinės sistemos dirba įprastu režimu“, – nurodė ministerija.

Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas spaudai Vitalijus Novickis patikino, jog incidentas Baltarusijos atominėje elektrinėje – ne jo žinybos kompetencijoje, nes „200 proc., kad gaisro ten nebuvo“.

Baltarusijos AE informacijos centro viršininkas Eduardas Sviridas paprašė palaukti oficialaus komentaro, kurį jis šiuo metu rengia.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) anksčiau pirmadienį teigė neturinti informacijos apie tai, kaip vysta Astravo AE energetinis paleidimas.

„Šiame etape, kaip ir kituose, bloko įranga ir sistemos yra išbandomos, testuojamos, jei nustatomi, šalinami defektai. Dėl leidimo tolimesniems etapams – bandomajam pramoniniam eksploatavimui – informacijos taip pat nesame gavę“, – BNS komentavo VATESI.

Elektros gamyba Astravo AE pradėta praėjusį antradienį, o savaitgalį Minskas informavo, kad pirmojo reaktoriaus galingumas padidintas iki 400 megavatų (MW). Iškart po prijungimo prie tinklo antradienį, Astravo AE veikė 250 MW galia.

Minskas tvirtina, kad bandymų programose numatyta, jog energetinio bloko galingumas bus palaipsniui didinamas iki projektinio – 1 190 MW, o pirmojo energetinio bloko paleidimas pramoninei eksploatacijai planuojamas 2021 metų pirmąjį ketvirtį.

Šeštadienį Minske taip pat surengta oficiali AE atidarymo ceremonija, kurioje dalyvavo ir autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka.

Lietuva nutraukė prekybą baltarusiška elektra iš karto, kai tik ji pradėjo gaminti elektrą – lapkričio 3-ąją.

Tuo metu Latvija po Astravo AE įjungimo, pradėjo elektros prekybą su Rusija pagal naują metodiką, kurios iki šiol nepatvirtino Lietuvos reguliuotojas – Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT).

VERT trečiadienį pareiškė, kad Latvija ir Estija negali prekiauti elektra per savo jungtis su Rusija pagal naują trišalę Baltijos šalių metodiką, kol jos nepatvirtins visų trijų valstybių reguliuotojos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1116)