Kaip nurodoma sveikatos apsaugos ministro įsakyme, kalio jodidas turi būti išdalintas 16 savivaldybių gyventojams.

Tai skubiųjų apsaugomųjų veiksmų zonoje (30 km) esančios Švenčionių ir Vilniaus rajono savivaldybės bei į išplėstinio planavimo atstumą (100 km) patenkančios Vilniaus miesto, Varėnos, Šalčininkų, Trakų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Širvintų, Ukmergės, Molėtų, Anykščių, Utenos, Ignalinos, Zarasų ir Visagino savivaldybės.

Daugumoje savivaldybių kalio jodido tabletes gyventojams dalina seniūnai. Pavyzdžiui, Vilniaus rajono savivaldybė skelbia, kad asmenys, iki šiol negavę kalio jodido preparatų, gali kreiptis bei jiems skirtus preparatus atsiimti seniūnijose.

„Daugiau informacijos teiraukitės seniūnijoje pagal gyvenamąją vietą“, – nurodoma savivaldybės pranešime.

Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė kalio jodidą dalinti vaistinėse. Jį gyvenamąją vietą mieste deklaravę gyventojai gali atsiimti pateikę asmens dokumentą „Camelia“, „Eurovaistinė“, „Gintarinė vaistinė“, „Norfos vaistinė“ ir „Benu vaistinė“ padaliniuose.

Nors elektroniniai receptai kalio jodidui vilniečiams buvo išrašyti iki lapkričio 17 dienos, juos planuojama pratęsti, kad gyventojai preparatus galėtų atsiimti ir vėliau.

Astravo atominė elektrinė

Kada vartoti

Kaip žinia, šios tabletės gyventojams dalijamos kaip prevencinė priemonė dėl pradedančios veikti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje. Jos skirtos apsaugoti skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio, sumažina skydliaukės vėžio išsivystymo riziką.

Ministro įsakyme paaiškinama, kad kalio jodido tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Ir tik tuomet, kai oficialios institucijos prneša apie tai.

„Blokuoti skydliaukę kalio jodidu dar yra veiksminga praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau nei praėjus 8 valandoms. Naudoti kalio jodido tabletes kitu nei nurodyta laiku gali būti žalinga“, – dėstoma dokumente.

Vienoje tabletėje yra 65 miligramai kalio jodido.

Nurodomos tokios vienkartinė paros dozės įvairioms žmonių amžiaus grupėms: naujagimiai iki 1 mėn. – 16 mg (ketvirtis tabletės), kūdikiai nuo 1 mėn. iki 3 metų – 32 mg (pusė tabletės), vaikai nuo 3 iki 12 metų – 65 mg (viena tabletė), vaikai nuo 12 metų ir suaugusieji – 130 mg (dvi tabletės).

Kalio jodido dozės

„Vienkartinė kalio jodido tablečių paros dozė apsaugo skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio 24 valandas“, – rašoma dokumente.

Patartina kalio jodido tabletes gerti po valgio. Tabletes galima ištirpinti vandenyje ar skystuose vaikų maisto produktuose. Ištirpintos tabletės vartojamos nedelsiant, nes greitai suskyla veiklioji medžiaga.

Pašalinis kalio jodido tablečių poveikis pasireiškia retai, apie tai pateikiama informacija kalio jodido tablečių pakuotėje esančiame vartojimo lapelyje.

Tirpalai netinka

Ministro įsakyme dar pabrėžiama, kad skydliaukės apsaugai branduolinės ar radiologinės avarijos metu netinka vartoti vaistinėse parduodamų spiritinių ar vandeninių jodo tirpalų, purškalų su jodu, maisto papildų su jodu, nes jie neapsaugotų skydliaukės nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio dėl juose esančio mažo stabiliojo jodo kiekio.

„Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos. Jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojamai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų ir apsinuodijimą, todėl jokiais būdais jo negalima gerti, net ir skiedžiant vandeniu“, – dėstoma įsakyme.

Jodas

Dar vienas sklandantis mitas – apie neva teigiamą maisto papildų, savo sudėtyje turinčių jodo, poveikį juos pavartojus iškart po branduolinės nelaimės.

Specialistai pabrėžia, kad tokių maisto papildų sudėtyje esantis jodo kiekis yra labai mažas, nėra aišku, kokių junginių pavidalu maisto papilduose esantis jodas yra, todėl nėra aiškus ir šiuose papilduose esančio jodo poveikis, pasiskirstymas organizme, nėra ir negali būti įrodytas poveikis blokuojant skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo pasisavinimo branduolinės avarijos metu. Todėl jų vartoti siekiant apsaugoti skydliaukę branduolinės nelaimės metu taip pat negalima.

Nelaimės atveju rekomenduojama užsidaryti patalpoje ir laukti valstybės institucijų pranešimų, kokių veiksmų ir priemonių imtis siekiant sumažinti pavojų. Šiame etape gyventojai taip pat būtų informuoti, ar reikia vartoti kalio jodido tabletes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)