„Lapkričio 17-osios 10 val. 33 min. suveikus automatikai nuo tinklo buvo atjungtas pirmasis branduolinės jėgainės energijos blokas“, – teigiama pranešime.

Ministerija pažymi, jog atliekama pirmojo energijos bloko technologinių sistemų veikimo diagnostika ir analizė, o „radiacinis fonas AE ir stebėjimo zonoje yra normalus“.

Tai jau antras per pastaruosius kelis mėnesius Astravo AE pirmojo energijos bloko atjungimas dėl automatinės apsaugos suveikimo, o nuo pastarojo jo įjungimo praėjo vos kiek daugiau nei mėnuo.

Jis buvo atjungtas liepos 12-ąją, suveikus turbogeneratoriaus automatinei apsaugai, o reaktoriaus galia buvo sumažinta iki mažiausio kontroliuojamo lygio – 1 procento. Netrukus po to Minskas tikino, kad avarinė apsauga stabdant reaktorių nebuvo aktyvi, ir kiek vėliau skelbė planus šį energijos bloką į šalies energetikos sistemą įjungti rugpjūčio viduryje. Tačiau tai įvyko tik spalio 5-ąją, nes, kaip skelbė Energetikos ministerija, teko remontuoti turbogeneratorių.

Rusijos valstybinės energetikos korporacijos „Rosatom“ statomos Astravo AE pirmasis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas gruodį ir truko beveik pusmetį, o pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas birželio 10 dieną.

Antrojo reaktoriaus fizinis įjungimas numatytas iki šių metų pabaigos, o pramoninio naudojimo pradžia – 2022-ųjų pirmąjį pusmetį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. AE statyba finansuojama Rusijos valstybine paskola.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)