„Tikimės, kad iki šių metų pabaigos sulauksime naujo reaktoriaus korpuso. 2017 metų pavasarį jis bus sumontuotas. Tai reiškia, kad, mes labai tikimės, jog blokas ims veikti 2019 metais“, – pareiškė V. Semaška.

Anksčiau buvo planuota, kad pirmasis Astravo atominės elektrinės blokas pradės veikti 2018 metais, o antrasis – 2020 metais.

„Nutiko taip, kad buvo pažeistas reaktoriaus korpusas. Nepriklausoma priežiūros institucija nusprendė, kad toks korpusas negali būti naudojamas. Naudingumas ir saugumas – svarbiausi mūsų prioritetai. Jeigu turime bent menkiausių abejonių, būtina keisti.

Dėl šios priežasties ir buvo priimtas sprendimas korpusą keisti, tai buvo mūsų pasirinkimas“, – patikino Baltarusijos vicepremjeras.

Priminsime, kad incidentas Astravo atominėje elektrinėje įvyko liepos 10 dieną. Perkėlimo metu elektrinei skirtas reaktoriaus korpusas buvo pažeistas. Tokią išvadą padarė ir „Rosatom“ ekspertai.
Po mėnesio Baltarusijos pareigūnai apsisprendė korpusą pakeisti nauju. „Rosatom“ su Minsko pozicija sutiko, tačiau leido suprasti, kad pakeitimo priežastis ne konkretus saugumo pažeidimas, o visuomenės interesas.

Baltarusijos atstovai buvo kategoriški: reaktoriaus korpusą keisti nuspręsta po to, kai specialistai atliko susijusių dokumentų analizę ir padarė išvadą, kad negalima užtikrinti pažeisto korpuso saugumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)