Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, šilumos tinklams atsidūrus savivaldybių žinioje, nesudaromos efektyvios ir skaidrios sąlygos konkurencijai.

„Dabar, kai šilumos gamyba, perdavimas ir skirstymas yra vienose rankose, yra bandoma atskirti priimtais įstatymais tik tai šilumos mazgus pas vartotojus, vis tik manome, kad to neužtenka. Ir matome, kad susidaro tokios situacijos didžiuosiuose miestuose, kur naujiems šilumos gamintojams yra sunku ateiti, nes jiems nėra sudaromos aiškios, skaidrios ir efektyvios sąlygos naudotis šilumos tinklais, perduodant jų pagamintą šilumą“, - teigė premjeras.

Energetikos ministras A. Sekmokas taip pat prasitarė, kad tarp galimų variantų yra svarstoma ir galimybė, kad šilumos tinklai būtų valdomi vienos bendros įmonės.

„Konkrečias nuostatas turėtų sudėlioti Šilumos ūkio įstatymas. Įstatymo nuostatos bus renkamos pagal klausimynų informaciją, kuri bus gauta iš savivaldybių, reguliatoriui“, - komentavo ministras. - Reikėtų atskirti, kur nepriklausomi šilumos gamintojai galėtų sukurti konkurenciją didžiuosiuose miestuose. Tačiau mažesniuose miestuose šilumos gamintojų ir skirstytojų atskyrimas nebūtų tikslingas, nes dėl šilumos gaminimo apimčių konkurencija nebūtų galima“. A. Sekmokas teigė, kad mažesnėms savivaldybėms būtų palikta galimybė pasilikti šilumos ūkio tvarkymą savo galioje.

Energetikos ministras teigė, kad pirmas žingsnis tvarkant šilumos ūkį jau padarytas perduodant šilumos punktus daugiabučių namų prižiūrėtojams. „Dabar mes turime išgryninti antrą žingsnį – atskirti gamybą nuo perdavimo. Tuomet turėtume tris akivaizdžias šilumos ūkio dalis“, - apie šilumos ūkio pertvarkos planus kalbėjo jis.

Kiek miestų šilumos ūkio pertvarka paliestų konkrečiai kol kas nežinoma, tačiau ministras patikino, kad tai darytų įtaką didžiųjų miestų gyventojams. Preliminariai skaičiuojama, kad šilumos ūkio suskaidymas nebūtų naudingas, kur šilumos gamyba siekia iki 30 MW.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)