"Mes nagrinėjome arbitražinės bylos aplinkybes ir kokių atsakomųjų žingsnių bus imtasi. (...) Mes labai ramiai ir santūriai žiūrime į "Gazprom" arbitražinį ieškinį. Iš tikrųjų yra galimybė galbūt ir priešieškinį teikti. Mūsų pozicijos, turint galvoje ir vasario 27 dienos susitarimus, yra, sakyčiau, pakankamai patikimos", - antradienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Sekmokas.

"Gazprom" praėjusį ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į UNCITRAL arbitražą,veikiantį prie Jungtinių Tautų organizacijos. "Gazrom" teigimu, taip siekiama apginti Rusijos koncerno investicijas dėl Lietuvos Vyriausybės vykdomos gamtinių dujų sektoriaus pertvarkos.

Apie tai, kad kreipėsi į arbitražą, "Gazprom" atstovai pranešė bendrovės "Lietuvos dujos" valdybos posėdyje, kuriame sprendžiama dėl bendrovės veiklos atskyrimo. Pasak "Gazprom", toks sprendimas priimtas dėl to, kad vasario 27 dieną Vilniuje vykusiame darbiniame susitikime su Lietuvos Vyriausybės ir Europos Komisijos atstovais pasiekti susitarimai nebuvo įgyvendinti.

Vyriausybėje vasario 27 dieną vykusiame susitikime Lietuvoje planuojamą reformą aptarė premjeras Andrius Kubilius, A.Sekmokas, "Gazprom Export" generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir Europos Komisijos generalinio energetikos direktorato vadovas Philipas Lowe.

Vėliau A.Kubilius teigė, jog susitikime su "Gazprom Export" vadovu susitarta, kad Lietuva dujų sektoriaus pertvarką turi įgyvendinti iki 2014 metų pabaigos. Be to, jis sakė tikintis, kad konstruktyvesni pokalbiai su "Gazprom" gali padėti ir derantis dėl dujų kainų.

Vokietijos ir Rusijos koncernų "E.ON Ruhrgas" ir "Gazprom" valdomos "Lietuvos dujos" pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki gegužės 31 dienos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą, pagal kurį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo, pagal kurį Lietuva ketina atskirti "Lietuvos dujų" perdavimo, paskirstymo ir tiekimo veiklas, įgyvendinimas turi būti baigtas iki 2014 metų pabaigos.

"Gazprom" pernai rugpjūtį jau pateikusi skundą Stokholmo arbitražo teismui. Rusijos dujų monopolininkas siekia, kad Energetikos ministerijos veiksmai teisme, inicijuojant bylinėjimąsi prieš "Lietuvos dujas" ir jos vadovybę, būtų pripažinti kaip pažeidžiantys "Lietuvos dujų" akcininkų sutartį, kompensuojant dėl to patirtus nuostolius.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą, yra apskundusi Europos Komisijai.

"E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc., "Gazprom" - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, kurios kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos s

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją