Tokią nuomonę jis išsakė komentuodamas Rusijos premjero Vladimiro Putino kaltinimus Lietuvai "plėšikavimu" pertvarkant dujų sektorių.

"Šnekant apie plėšikavimą - manau, kad "Gazprom" savo investicijas į "Lietuvos dujas" jau seniai atsiėmė. (...) Suvereni valstybė gali rinktis", - BNS sakė A.Molis.

Jo teigimu, vykdant dujų rinkos liberalizavimą Lietuvoje, dujų tiekimo ir paskirstymo verslų atskyrimas yra vienas efektyviausių būdų, nuo ko galima pradėti.

"Aš sakyčiau, kad Lietuva ne plėšikauja, o įgyvendina Europos Komisijos direktyvą, pasirenka būdus, kaip tą direktyvą įgyvendinti ir įgyvendina, kaip Lietuvos Vyriausybei atrodo tinkamiausia", - kalbėjo A.Molis.
"O iš Rusijos pozicijų žiūrint, savaime suprantama, kad tas kelias, kurį pasirinko Lietuva, yra Rusijai labiausiai nepriimtinas. Rusija turi teisę reikšti savo nepasitenkinimą, kuris iš esmės yra seniai žinomas", - dėstė politologas.

Jis taip pat svarstė, jog įgyvendinus dujų sektoriaus pertvarkas sumažėtų ir Rusijos galimybės daryti įtaką Lietuvos vidaus politikai per jos valdomas dujų tiekimo įmones.

V.Putinas per investuotojų forumą penktadienį Vokietijoje pareiškė, kad ES įstatymai, kuriais siekiama liberalizuoti žemyno energetikos rinką, trukdo investuoti ir prilygsta barbariškam "plėšikavimui". Jo teigimu, rengdama tokius svarbius teisės aktus, ES turėtų konsultuotis su Rusija.
"Mūsų įmonės kartu su Vokietijos partneriais teisėtai įsigijo skirstymo turtą Lietuvoje. Dabar, remiantis trečiuoju energetikos paketu, jos iš ten yra metamos. Kas tai yra? Koks dar plėšikavimas?", - pareiškė V.Putinas.

"Gazprom" ir kitas Lietuvos dujų akcininkas - Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" - ne kartą yra išsakę pasipiktinimą Lietuvos Vyriausybės ketinimais atskirti "Lietuvos dujų" valdomus vamzdynus nuo dujų tiekimo veiklos.

Rusijos dujų monopolininkas Lietuvai yra grasinęs ir tarptautiniu arbitražu.

Lietuva sako, kad dujų sektoriaus pertvarka, atskiriant dujų perdavimo ir paskirstymo valdymą, vykdoma atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisę ir siekiant panaikinti "Gazprom" monopoliją, kuri lemia aukštesnę dujų kainą ir mažina energetinį saugumą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją