Pasak bendrovės, siekiama pasiruošti ir transformuoti dujų perdavimo sistemą saugiam atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) – biometano ir vandenilio mišinio bei gryno žaliojo vandenilio – transportavimui.

Paskelbtoje veiklos strategijoje iki 2030 metų taip pat numatyta infrastruktūros plėtra bei bendros rinkos ir tarifų zonos sukūrimas tarp Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, o ilgesnėje perspektyvoje – ir Lenkijos.

„Aukšto slėgio magistralinių dujotiekių tinklas, išvystytas Lietuvoje, pasitarnaus valstybei įgyvendinant žaliosios energetikos transformaciją. Mūsų veiklos prioritetai – užtikrinti technologinį sistemos pritaikymą vandeniliui, organizuoti rinką, užtikrinti žalios energijos kilmės nustatymą ir galiausiai perduoti didelį kiekį energijos Lietuvoje ir už jos ribų“, – pranešime sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Planuojama per ateinantį dešimtmetį įmonės daromą poveikį aplinkai sumažinti 60 proc., visą perdavimo sistemoje naudojamą elektrą pasigaminti iš atsinaujinančių išteklių bei įmonės naudojamą transportą pakeisti netaršiomis priemonėmis.

„Amber Grid“ planuoja įgyvendinti ambicingus rinkos kūrimo, integracijos bei infrastruktūros transformavimo tikslus kartu uždirbant 100 proc. įmonės veiklą reguliuojančios institucijos leistinos uždirbti grąžos.

„Toliau tęsime rinkos kūrimo bei integracijos darbus – šiemet baigiama statyti Lietuvos-Lenkijos dujotiekių jungtis GIPL leis pagaliau integruoti Baltijos regioną bei Suomiją į kontinentinės Europos dujų sistemą. Sinergijoje su projektu ELLI, kuris po poros metų padidins energijos perdavimo pajėgumus tarp Lietuvos ir Latvijos, tai užtikrins dujų rinkos šuolį į visiškai kitą konkurencingumo lygį“, – sako N. Biknius.

Bendros integruotos dujų rinkos su ES sukūrimas taip pat sudarys sąlygas vykti realiai prekybai dujomis su kilmės garantijomis.

Pasak „Amber Grid“, nors Lietuvoje yra sukurtos sąlygos keistis žaliųjų dujų kilmės garantijomis su kitomis ES šalimis, iki kol pradės veikti GIPL, Baltijos šalys vis dar yra energetinė sala ir kilmės garantijų rinkos potencialas iki galo neišnaudojamas. „Amber Grid“ siekia, kad 2030 metais iš AEI pagamintų dujų kiekis bendroje dujų sistemoje sudarys apie 1 teravatvalandę (TWh).

96,6 proc. „Amber Grid“ akcijų valdo Energetikos ministerijos kontroliuojama energetikos grupė „Epso-G“, ketvirtadienį pristačiusi savo dešimtmečio strategiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)