„Amber Grid“ metodiškai ir reguliariai atlieka Lietuvos magistralinių dujotiekių tinklo priežiūrą. Vilnius-Kaunas dujotiekio atkarpų rekonstrukciją suplanavome 2015 ir vėlesniais metais atlikę dujotiekio patikras ir atitinkamus remonto darbus. Kasmet vidinės diagnostikos ir kitais būdais apžiūrime 200-300 km dujotiekių visoje Lietuvoje. Įvertinę jų būklę, planuojame remonto ar didesnės apimties rekonstrukcijos darbus“, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Vilnius-Kaunas dujotiekio ruožų rekonstrukciją atliks dvi įmonės, laimėjusios viešuosius konkursus. Energetikos ir pramonės infrastruktūros vystytojas „MT Group“ rekonstruos beveik 15 km ilgio magistralinį dujotiekį Kauno rajono savivaldybės teritorijoje. O rangos įmonė „DS-1“ atnaujins 2 km ilgio dujotiekio ruožą Kaišiadorių rajone. Visa projekto vertė – daugiau kaip 13 mln. eurų be PVM. Pusė sumos finansuojama Europos Sąjungos struktūrinės paramos fondo lėšomis.

Dujotiekio Vilnius-Kaunas dalys bus atnaujinamos, siekiant užtikrinti saugų ir nenutrūkstamą dujų perdavimą, taip pat ir netoli jo gyvenančių ir dirbančių žmonių saugumą. Planuojamos rekonstruoti atkarpos driekiasi per urbanizuotas ir komercinės paskirties Kauno bei Kaišiadorių rajonų savivaldybių teritorijas. Darbų metu bus įrengiamas naujas vamzdynas, modernizuota nuotolinio duomenų perdavimo sistema ir įdiegta moderni katodinės apsaugos sistema. Po geležinkeliu ir automobilių keliais bus įrengti dujotiekį saugantys specialūs dėklai.

Pertvarkomas dujotiekis ne tik jungia du Lietuvos didmiesčius, bet ir yra Lietuvos dujų perdavimo sistemos žiedo dalis, todėl svarbus, užtikrinant dujų srautus visomis kryptimis. Pastaraisiais metais Lietuvai tapus regiono dujų perdavimo centru ir transportuojant itin didelius kiekius dujų, svarbu užtikrinti patikimą dujų perdavimą Europos Sąjungos valstybių kryptimis, atsižvelgiant į rinkos poreikius.

Rekonstruojant tarptautiniams dujų srautams svarbią dujų trasos dalį, dujų vamzdyne bus sumontuoti inovatyvūs korozijos greičio davikliai ir SCADA sistema, iš kurių nuotoliniu būdu gaunami duomenys leis daryti išvadas apie dujotiekio būklę. Tinkama vamzdynų apsauga nuo korozijos yra esminė priemonė, užtikrinant dujotiekių sistemos saugumą ir patikimumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)