Savivaldybė dar 2001 m. su UAB „Litesko“ buvo sudariusi sutartis dėl šilumos ūkio nuomos ir modernizavimo, kurios 2005 m. ir 2007 m. buvo pakeistos, be kita ko – pratęsiant jų galiojimą dar dešimčiai metų.

Tokius pakeitimus Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba pripažino neatitinkančiais esminių sąžiningos konkurencijos principų ir įpareigojo imtis jų pašalinimo.

Po šio konkurencijos tarybos sprendimo, miesto savivaldybė siekė su „Litesko“ sutarti dėl Alytaus šilumos ūkio likimo, aptariant ir miestui nustatomas nepalankias, vienas didžiausių Lietuvoje šilumos tiekimo vartotojams kainas.

Šie susitikimai ir derybos nebuvo itin rezultatyvios, o norint Alytaus miestui užtikrinti stabilų šilumos ūkio funkcionavimą, nebuvo galima toleruoti tokios netikrumo situacijos, tad buvo kreiptasi į teismą.

Pripažįstant, kad 2005 ir 2007 metų sutarčių pakeitimai buvo neteisėti, pagal pirminę sutartį šilumos ūkis buvo išnuomotas iki šių metų birželio.

Anot Alytaus miesto savivaldybės mero Vytauto Grigaravičiaus, susiklosčiusi padėtis, kai nuo 2016 m. birželio Alytaus šilumos ūkis valdomas neteisėtai, turi būti kuo greičiau ištaisyta: „Tikime, kad mūsų reikalavimas teisingas, dėl to ir kreipėmės į teismą. Teismo proceso trukmė nuo mūsų nepriklauso, tačiau bent jau mes dėsime visas pastangas, kad procesas vyktų kaip galima operatyviau. Mūsų tikslas – kuo greičiau nustatyti aiškumą ir stabilumą šilumos ūkyje, kurie labai reikšmingi ir vartotojams.“

Iki šiol Alytaus miesto savivaldybė negavo iš UAB „Litesko“ jokios esminės informacijos apie jos valdomą Alytaus šilumos ūkį.

UAB „Litesko“ taip pat nurodė, kad neketina perduoti turimą Alytaus šilumos ūkį sudarantį turtą jo savininkui, o visi raštai liudijo tik apie tolesnį sprendimų vilkinimą.

Siekdami, kad ginčų metu Alytaus regiono vartotojams būtų užtikrintas nepertraukiamas šilumos ir karšto vandens tiekimas, UAB „Alytaus šilumos tinklai“ paprašė teismo laikinai paskirti administratorių, kuris galėtų užtikrinti šį veiklos nenutraukiamumą ir inventorizuoti tiek šilumos ūkį sudarantį turtą, tiek dokumentus.

Šiandien paskirtas administratorius pradėjo vykdyti teismo nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių.