Kainos didėjimas neproporcingas skolų išaugimui

Bendrovės „Litesko” filialas „Alytaus energija” turi beveik 20 tūkst. abonentų, kuriems tiekia šildymą ir karštą vandenį. Didžioji jų dalis – butai ir daugiabučių namų bendrijos. Iš minėtos abonentų sumos įmonių, įstaigų ir organizacijų – per 400.

Palyginti su pernykščiu šildymo sezonu, šilumos kainos padidėjo 8 procentais. Dabar šilumos kilovatvalandės vyraujanti kaina su PVM – 34,26 cento. „Alytaus energijos” komercijos direktoriaus Antano Krilavičiaus pastebėjimu, jei ankstesniais metais pasibaigus šildymo sezonams skolų padidėjimas paprastai buvo maždaug proporcingas išaugusioms šilumos kainoms, dabar šią proporciją sunku įžvelgti.

Fizinių ir juridinių asmenų skolos šiemetį šaltąjį sezoną, palyginti su pernykščiu, padidėjo beveik 60 procentų. Nuo maždaug pusketvirto milijono iki daugiau kaip pusšešto milijono litų. Vien gyventojų skola padidėjo nuo 2 mln. 900 tūkst. litų iki 3 mln. 700 tūkst. litų.

Jei pernai vasaros pradžioje miesto savivaldybė ir jos įmonės už šildymą ir karštą vandenį buvo skolingos 300 tūkst. litų, šįmet – 1 mln. 450 tūkst. litų. Šilumos tiekėjai iš savivaldybės nesulaukia 750 tūkst. litų kompensacijų už šildymo ir karšto vandens tiekimą. Daugiausia už šias paslaugas įsiskolinusios savivaldybei pavaldžios įstaigos – Sporto ir rekreacijos, Medicininės reabilitacijos ir sporto, Kultūros ir komunikacijos centrai, teatras.

Ne savivaldybei pavaldžių įmonių ir organizacijų skolos už šildymą bei karštą vandenį, palyginti su pernykščiu šildymo sezonu, padidėjo nuo 330 tūkst. iki beveik 500 tūkst. litų.

Alytiškių skolos tiekėjams ypač pradėjo augti po išskirtinai šalto šiemečio vasario, kai jie sulaukė didelių sąskaitų už šilumą.

Yra įsiskolinusių net po 15 tūkst. litų

„Alytaus energijos” specialistų teigimu, už šilumos ir karšto vandens tiekimą beveik kasmet susidaro maždaug 2 mln. litų skolos. Tačiau dabar susidariusios jau ima kelti nerimą. Anksčiau turėta iki 5 tūkst. gyventojų skolininkų, nuo kovo atsirado dar 1 tūkst. naujų skolininkų.

Į teismą dėl skolų išieškojimo dažniausiai kreipiamasi, kai keturis ar penkis mėnesius visiškai nesulaukiama mokėjimų už šildymą bei karštą vandenį. Šių paslaugų teikėjai turi iki dešimties alytiškių, kurie įsiskolinę maždaug po 15 tūkst. litų. Jie visi gyvena savivaldybės socialiniuose būstuose, teismas iš jų šilumos tiekėjams yra priteisęs skolas, tačiau pastarųjų nepavyksta išieškoti, nes skolininkai neturi turto.

Jau daug metų pas šilumos tiekėjus kabo vienos alytiškių šeimos, gyvenusios savivaldybės socialiniame būste, beviltiška net 30 tūkst. litų skola.

Kaip sakė „Alytaus energijos” komercijos direktorius, iki teismų procesų su skolininkais stengiamasi derėtis dėl skolų sumokėjimo gražiuoju jas išdalijant per sutariamą laikotarpį.

Kad dabartinis šildymo sezonas alytiškiams buvo skaudesnis už pernykštį, liudija ir savivaldybės iš valstybės biudžeto mokamos kompensacijos už šildymą bei karštą vandenį. Praėjusį sezoną per penkis šaltuosius mėnesius kompensacijos už šildymą buvo skirtos vidutiniškai 5 tūkst. 200 šeimų. Tai sudarė 3 mln. 383 tūkst. litų. Dabar per tą patį laikotarpį minėta parama duota vidutiniškai 5 tūkst. 500 šeimų, ir skirtoji suma – per 400 tūkst. litų didesnė.

Praėjusį sezoną per penkis šildymo mėnesius vidutiniškai 4 tūkst. alytiškių šeimų gavo kompensacijas už karštą vandenį, ir jos sudarė 817 tūkst. litų. Dabar per tą patį laikotarpį karšto vandens kompensacijos skirtos vidutiniškai 4 tūkst. 600 šeimų, ir joms prireikė daugiau kaip 1 mln. litų.

Sumažėsiančios šilumos kainos mažai guodžia

Nuo gegužės pradėjus darbą biomasės katilui, „Alytaus energijos” specialistai prognozuoja, kad liepą šilumos kilovatvalandė turi atpigti maždaug 2 centais. Naujas šilumos kainas Alytaus tiekėjams turi patvirtinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Jei taip atsitiks, alytiškiams vasarą teoriškai turėtų sumažėti mokesčiai už gyvatukus ir karštą vandenį. Tačiau praktiškai sumažėsiančios šilumos kainos mažai guodžia. Nuo liepos brangsta šaltas vanduo, daugiabučių gyventojams 1 kub. metras – 30 proc., tad realiai ir pigesnio karšto vandens nėra ko tikėtis.