„Derybos vyksta, Vyriausybė iki lapkričio yra įgaliota parengti planą, kaip bus įgyvendintas Gamtinių dujų įstatymas. Būtent iki tos datos mes ir planuojame vesti derybas. (...) Tikrai per anksti kalbėti apie postūmius derybose ir tokia informacija tikrai nemanau, kad prisidėtų prie derybų sėkmės“, – antradienį žurnalistams sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Premjeras Andrius Kubilius taip pat nedetalizavo, kaip sekasi derėtis.

„Derybos vyksta. Nuosekliai įgyvendinama ir dujų sektoriaus pertvarka, kuri turi garantuoti, kad Lietuva tikrai turės realias galimybes rinktis tinkamiausią dujų tiekimą. Tikiu, kad „Gazprom“ ekspertai šias pertvarkas tinkamai įvertins“, – žurnalistams sakė jis.

Premjeras priminė, kad nepasitenkinimą „Gazprom“ tiekiamų dujų kainomis yra išreiškusios ir kai kurių didžiųjų šalių bendrovės.

„Pasaulyje yra susiklosčiusi situacija, kur suskystintos dujos užima vis didesnę rinkos dalį ir pasaulio rinkose yra gerokai pakeitusios situaciją. Tai buvo galima prognozuoti jau praėjusiais metais. Praėjusių metų kovą tai sakiau ir Rusijos premjerui, kad „Gazprom“, nenorėdamas prarasti klientų, turėtų galvoti apie labai spartų kainų politikos modernizavimą. Deja, iki šiol mes to nematome“, – kalbėjo A. Kubilius.

„Noriu pastebėti, kad ne mes vieni esame nepatenkinti tokia nelanksčia „Gazprom“ kainų politika. Jeigu neklystu, panašių nepasitenkinimų yra išreiškę ir labai stambūs „Gazprom“ klientai: Italijos, Vokietijos kompanijos, kurios pasiekė, kad „Gazprom“ būtų priverstas keisti savo kainų politiką jų atžvilgiu“, – tęsė jis.

DELFI primena, kad Lietuva siekia importuojamų rusiškų dujų kainą sumažinti 15 proc. Tiek mažiau, Lietuvos pareigūnų duomenimis, už dujas moka Latvija ir Estija.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ duomenimis, 2011 m. liepą tūkstantis kubinių metrų dujų kainavo 58 litais daugiau nei birželį – 1187 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją