Pasak premjero, teoriniai ekonominiai skaičiavimai yra viena, tuo tarpu realūs duomenys ir tarptautinė patirtis sako visai ką kita.

"Noriu priminti, kad ponas Rudzkis nedalyvauja derybose. Akademiniai skaičiavimai, remiantis iš nežinia kur paimtais skaičiais, ne visada atitinka teisybę ir tikrovę", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Kubilius.

Premjeras priminė neseniai elektros perdavimo sistemos operatorius "Litgrid" vadovo Virgilijaus Poderio skelbtą prognozę, pagal kurią, remiantis rinkų analize, 2020 m. Lietuvoje vidutinė elektros rinkos kaina galėtų būti šiek tiek daugiau nei 18 ct/kWh. "Šiandien vykstančios derybos rodo, kad VAE pagaminta elektros energija tokios kainos atžvilgiu bus tikrai konkurencinga", - teigė A. Kubilius

Premjeras pažymėjo, kad atominės energetikos nauda tiki ir regiono valstybės, aktyviai dalyvaujančios VAE projekte ar statančios savas elektrines.

"Tuo taip pat tiki ir aktyviai dalyvaujančios regiono kompanijos bei skaičiuojančios grynąjį ekonominį rezultatą. Man visa tai yra svaresni argumentai nei kokie nors teoriniai skaičiavimai. Vakar Suomija paskelbė, kad statys naują atominę elektrinę. Suomiai jas stato ne todėl, kad atominė energetika būtų labai artima jų širdžiai, tiesiog tame jie mato ekonominę naudą", - kalbėjo Premjeras.

Paklaustas apie konkrečius VAE projekto skaičius ir terminus A. Kubilius pažymėjo, kad vykstant deryboms duomenys laikomi paslaptyje, tačiau prasitarė, kad tikimasi svarbiausius darbus užbaigti iki šių metų pabaigos. Po to svarbiausi dokumentai - koncesijos ir akcininkų sutartys - bus tvirtinami Seime ir visuomenė galės susipažinti su visais skaičiais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)