„Aš šiuos žodžius traktuoju labai paprastai – tai yra viešai išsakytas grasinimas sutrikdyti dujų tiekimus, jei Lietuvos Vyriausybė įgyvendins europines direktyvas. Toks grasinimas mums yra visiškai nepriimtinas ir netoleruotinas. Aš tikiu, kad šiuos žodžius išgirs ir „Lietuvos dujų“ akcininkai“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras.

Jo teigimu, Vyriausybė veiksmai atskirti veiklas negali būti laikomi infrastruktūros nacionalizavimu.

„Mūsų pastangos įgyvendinti europinę direktyvą neturi nieko bendra su jokiais tinklų nacionalizavimais. Kaltinimas visiškai neatspindi jokios tiesos“, – tvirtino A. Kubilius.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtino sulaukęs planuojamų veiksmų palaikymo Europos Komisijoje.

„Vyriausybės veiksmai yra tam, kad Lietuvos dujų vartotojai mokėtų konkurencingą kainą lyginant su kitomis šalimis“, – sakė jis.

Perspėjo apie tiekimo sutrikimus

„Lietuvos dujų“ akcininkai skundžiasi, kad yra ignoruojami, todėl tik atviru laišku galo išdėstyti savo poziciją.

„Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ teigia, kad „Vyriausybė naudojasi Europos Sąjungos (ES) direktyva kaip priemone de facto įgyvendinti dujų tinklų nacionalizavimą”, o ne skatina konkurenciją, kaip esą numačiusi ES direktyva. Esą direktyvoje numatytos išimtys izoliuotoms rinkoms, tokioms kaip Lietuva, dėl tiekimo ir tinklų atskyrimo.

„Direktyvos 49 straipsnis numato Lietuvai, kaip izoliuotai rinkai, galimybę pasinaudoti išimtimi dėl nuosavybės atskyrimo reikalavimo vykdymo tol, kol Lietuva bus izoliuota rinka su vieninteliu dujų tiekėju. Toks sprendimas būtų tinkamas būdas Lietuvai įgyvendinti direktyvą ir tuo pačiu metu įvykdyti savo įsipareigojimus „Lietuvos dujos” akcininkams dėl jų investicijų apsaugos.

Be to, tai suteiktų „Lietuvos dujoms“, vis dar visiškai integruotai bendrovei, pakankamai laiko pasiruošti tolesniems atskyrimo veiksmams.

Pernelyg skubotas nuosavybės atskyrimo modelio įgyvendinimas, turintis didelį poveikį visiems bendrovėms procesams ir struktūroms, visiškai atskiriant dujų perdavimo verslą nuo likusios bendrovės, galėtų sukelti dujų tiekimo sutrikimus“, – dėstoma laiške.

DELFI primena, kad gegužę Vyriausybės patvirtintoje naujoje Gamtinių dujų įstatymo koncepcijoje planuojama taikyti Europos Sąjungos III energetikos paketo reikalavimus ir iš „Lietuvos dujos" turto atskirti magistralinių dujotakių tinklą.

Energetikos ministro teigimu, esą reformos tikslas dujų verslą suskaidyti į atskiras tiekimo ir dujų tinklų valdymo dalis. Vertikaliai integruotos bendrovės „Lietuvos dujos“ pertvarką numatoma baigti 2012-aisiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)