"Europa yra vienas didžiausių "Gazprom" dujų vartotojų, ir jeigu "Gazprom" neras būdų, kaip protingai reaguoti į labai aiškiai vartotojų siunčiamą teisinį signalą, tai mano manymu, jies elgsis nelabai išmintingai. Iš jo reikia vieno - kad jis neatidėliodamas imtų keisti savo kainų politiką ir galbūt, kaip ir su kitomis šalimis, tartųsi ir dėl praeities bent jau dalies nuostolių, kurie buvo patirti dėl tokios "Gazprom" taikytos kainų politikos, atlyginimo", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

A.Kubilius nenurodė, apie kokio dydžio nuostolius kalba.

"Tikėčiausi, kad "Gazprom" užteks sveiko proto ir suprasti, kad čia jau ginčas ne su Lietuva, ne su premjeru Kubiliumi ir ministru Sekmoku (energetikos ministras Arvydas Sekmokas - BNS), o tai jau ginčas su visa Europos Sąjunga, kuri mato labai svarbų reikalą apginti vieną iš pamatinių savo nuostatų - vadinamojo trečiojo paketo įgyvendinimą, dujų rinkos liberalizavimą, jos skaidrinimą, ir todėl tas ginčas taps pačiu rimčiausiu ginču", - kalbėjo premjeras.

Pasak premjero, Europoje jau yra precedentų, kai įmonės už panašius pažeidimus privalėjo sumokėti dideles baudas.

"Visi prisimena precedentus panašių bylų nagrinėjime, kai Europos Komisija dėl Europos konkurencijos teisių pažeidimo tokias bylas buvo iškėlusi didelėms informacijos technologijų kompanijoms - "Microsoft" ir "Intel" - ir tai baigėsi milžiniškomis baudomis toms kompanijoms. Galų gale, tos kompanijos turėjo sutikti su Europos Sąjunga ir veikti pagal Europos konkurencijos taisykles", - sakė A.Kubilius.

"Lietuvos rytas" ketvirtadienį rašo, kad "Gazprom" turės keturis mėnesius išnagrinėti oficialias pretenzijas. Jei kaltinimai pasitvirtins, „Gazprom” gresia didelė bauda – iki 10 proc. metų pajamų. Rusijos koncerno įplaukos iš dujų pardavimo užsienyje pernai siekė apie 57 mlrd. JAV dolerių - jei būtų paskirta maksimali bauda, ji galėtų siekti iki 5,7 mlrd. dolerių (apie 15,7 mlrd. litų).

Paprastai tokie tyrimai ES vyksta labai ilgai. Tačiau ši byla laikoma prioritetine, o tai, anot Rusijos verslo žiniasklaidos, yra blogas ženklas "Gazprom".

"Jei kaltė bus įrodyta, monopolijos darbas užsienio rinkose taps sudėtingesnis. Didžiausia bėda – net ne galimos baudos, bet prievolė persvarstyti sutartis ir sudaryti jas pagal kitokias kainų formules", – dienraščiui sakė įmonės "IFD-Kapital" atstovas Vitalijus Kriukovas.

Bet kokiu atveju dujų milžinas sudėti ginklų neketina. Mažinti dujų kainų Europos vartotojams – irgi. Praėjusią savaitę Rusijos ekonomikos plėtros ministerija su "Gazprom" paskelbė dujų kainų ES pirkėjams prognozę: 2013 metais – 361,6 dolerio už 1000 kubinių metrų, 2014 m. – 351,7 dolerio, o 2015 metais – 366,1 dolerio.

Dabartiniu kursu tai siektų beveik tūkstantį litų. Lietuva už tūkstantį kubinių metrų šių metų rugpjūtį mokėjo 1578 litus (įskaičius galios ir transportavimo mokesčius) – brangiausiai visoje ES.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)