"Be abejo, "Achemos" vadovo amžinąjį atilsį Bronislovo Lubio prašymas padėti jiems pasiekti sprendimą, kad "Gazprom" perkeltų ("Achemą" - BNS) iš vidinės "Gazprom" struktūros į "Gazprom export" struktūrą mums atrodė visiškai natūralus ir mes tokį raštą ir pasirašėme", - Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

VTEK antradienį svarsto, ar A.Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų galimai proteguodamas bendrovę "Achema", kai dėl jos 2009 metais Rusijos dujų koncerno "Gazprom" vadovybei ir Rusijos vicepremjerui Viktorui Zubkovui rašė laiškus. Į VTEK dėl to kreipėsi opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys.

"Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kolegų darbiečių skundą nagrinėja, bet aš pabrėžčiau vieną dalyką - kad būdamas Vyriausybės vadovu laikau savo pareiga rūpintis Lietuvos verslu, ypač kai jo reikalus reikia užtarti kitų šalių Vyriausybėse, kaip esame darę ne vieną kartą ir gynę Lietuvos verslą ir Serbijoje, ir Ukrainoje. O šiuo atžvilgiu "Achemos" iš tikrųjų įmonė, viena stambiausių Lietuvos įmonių, 2009 metais tikrai krizės laikotarpiu pergyvenusi labai sunkų laikmetį, ir jos gamyba labai stipriai priklauso nuo tiekiamų dujų. Noriu priminti, kad "Achema" suvartoja praktiškai pusę į Lietuvą importuojamų dujų", - dėstė A.Kubilius.

"Dėl bendrai "Gazprom" tiekiamų dujų Lietuvai man yra tekę kalbėtis ir su Rusijos premjeru tuo metu Vladimiru Putinu, ir šiais laikais su "Gazprom export" vadovu Aleksandru Medvedevu - tai yra vienas tikrai didelis ir svarbus mūsų atsakomybės rūpestis šioje Vyriausybėje ir darėm, darom ir darysime toliau", - tvirtino A.Kubilius.

VTEK, išnagrinėjusi V.Gapšio prašymą, dar šių metų vasarį nusprendė pradėti tyrimą dėl A.Kubiliaus elgesio.

Darbo partijos frakcija, remdamasi Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, teigė, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ne kartą yra gavę paramos iš "Achemos" grupei priklausančių įmonių, jos taip pat rėmė ir pavienius TS-LKD kandidatus per rinkimus. Teigiama, kad vien 2008 metais TS-LKD iš "Achemos" grupės įmonių gavo daugiau kaip 150 tūkst. litų paramos.

"Iš Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktų ataskaitų aišku, kad jas pasirašė pats A.Kubilius. Iš to galima spręsti, kad premjeras, kreipdamasis į užsienio bendrovę bei užsienio valstybės pareigūnus dėl vienos bendrovės interesų, žinojo, kad jo vadovaujama politinė partija yra gavusi piniginę paramą iš įmonių, susijusių su šia bendrove. Mes esame įsitikinę, kad taip jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus", - tuomet teigė V.Gapšys.

VTEK prašyta ištirti, ar A.Kubilius neprotegavo vienos bendrovės ir nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo bei valstybės tarnybos įstatymo, kai atstovavo išimtinai vienos privačios bendrovės interesams, pasinaudodamas savo pareigomis bei siekdamas paveikti kitų asmenų sprendimą ir žinodamas, kad "Achemos" grupės įmonės yra jo vadovaujamos politinės partijos rėmėjos.

A.Kubilius dar vasarį teigė, kad 2009 metais jo pasirašytame laiške "Gazprom" vadovui nėra jokių užuominų apie kokią nors dujų kainos nuolaidą, o tik prašoma "Achemą" pervesti į "Gazprom export" sistemą. Anot premjero, jei dėl to būtų kreipusis bendrovė "Lietuvos dujos", būtų prašoma ir dėl jų.

"Gazprom" viceprezidentas ir "Gazprom export" vadovas Aleksandras Medvedevas vasario pradžioje patvirtino, kad "Achemai" dujos parduodamos pigiau nei "Lietuvos dujoms". Nauja sutartis su "Achema", pasak spaudos, pasirašyta 10-15 metų.

"Achema" yra didžiausia gamtinių dujų vartotoja šalyje, dirbdama visu pajėgumu ji nuperka apie trečdalį visų Lietuvai reikalingų dujų. Dujos yra pagrindinė azotinių trąšų gamybos žaliava, todėl jų kaina tiesiogiai veikia Jonavos įmonės finansinius rezultatus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)