"Dalyvavimo kituose branduolinės energetikos projektuose regione nesvarstome. Svarbiausi Lietuvos tikslai - Baltijos šalių elektros rinkos sukūrimas bei jos integracija į Europos elektros sistemą. Siekdami šių tikslų, pradėjome įgyvendinti trečiąjį ES energetikos paketą bei jame numatytą nuosavybės atskyrimo principą tiek elektros, tiek ir dujų srityje", - pažymėjo A. Kubilius.

V. Putinas teigė, kad Rusija gerbia tokius ambicingus Lietuvos planus, tačiau dar kartą kviečia bendradarbiauti naujos Rusijos AE statyboje Kaliningrado srityje. Į tai A. Kubilius atsakė, kad Lietuva yra labai susitelkusi ties savo energetiniais planais ir neturi ketinimų dalyvauti kitų šalių projektuose.

Be to, Lietuvos premjeras išsakė didelį susirūpinimą dėl galimos grėsmės Kuršių nerijos gamtai ir apskritai dėl ekologinės taršos iš Kaliningrado pusės.

"Mums tikrai labai svarbu aplinkosauginiai aspektai", - sakė A. Kubilius. Rusijos Vyriausybės vadovas pažadėjo atsižvelgti į aplinkosaugines pastabas.

V. Putiną domino, kokia būtų Lietuvos Vyriausybės reakcija, jei vis dėlto Rusijos kompanijos nuspręstų įsigyti "PKN Orlen Lietuva". A. Kubilius atsakė, kad nenori leistis į tokią diskusiją, nes bendrovės savininkai Lenkijoje jį yra patikinę, kad kol kas jie neplanuoja parduoti šios įmonės.

Kalbėdamas apie bendradarbiavimą dujų srityje Lietuvos Vyriausybės vadovas akcentavo, kad Lietuva pasisako už tai, kad prekyba dujomis vyktų remiantis rinkos principais.

"Kai pasaulyje stebima dujų kainų mažėjimo tendencija, gal ir Rusijos "Gazpromas" modernizuos savo kainas?", - klausė Lietuvos Premjeras. V. Putinas į šį klausimą atsakė nekonkrečiai - "pagalvosim".

Abu Premjerai pasidžiaugė, kad pavyko sėkmingai išspręsti nesusipratimus dėl veterinarinių apribojimų prekių eksportui iš Lietuvos. Sutarė, kad prekyba tarp abiejų kaimyninių valstybių turėtų didėti, o į "AgroBalt" žemės ūkio produktų parodą tikrai atvyks Rusijos delegacija, vadovaujama žemės ūkio ministrės.

Rusijos premjeras taip pat žadėjo, jog Rusija dės visas pastangas, kad krovinių praeinamumas per Rusijos sienas būtų kuo didesnis ir be kliūčių. V. Putinas teigė, kad Rusija labai teigiamai vertina Lietuvos pastangas spartinti transporto koridoriaus projektą nuo Lietuvos iki Kinijos per Kazachstaną.

Vertindamas premjerų susitikimą, Ministro pirmininko patarėjas Virginijus Valentinavičius išskyrė geranorišką pokalbio atmosferą bei nuoseklų abiejų šalių savo pozicijų energetikos srityje išsakymą.

"Akivaizdu, kad šiame susitikime Lietuva labai aiškiai suformulavo principinę poziciją dėl Lietuvos energetinės nepriklausomybės kūrimo. Jei premjeras V. Putinas iki šiandien dar turėjo kokių abejonių dėl mūsų siekių rimtumo, tai šis susitikimas jas tikrai turėjo išsklaidyti", - sakė A. Kubiliaus patarėjas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją