„Nedramatizuočiau, gal tai buvo tam tikras derybinis veiksmas, matysime artimiausiu metu. Pirmadienį mes labai aiškiai sutarėme ir tai buvo paskelbta, kad „Gazprom“ sutinka su ta nuostata, kad nuosavybės atskyrimo pertvarka Lietuvos dujų sistemoje bus įgyvendinta iki 2014 m. pabaigos. O tai, kad būtų atsižvelgta į akcininkų interesus, mes pasiruošę nuosekliai kalbėtis ir su „E.ON Ruhrgas“ ir su „Gazprom“ kampanijomis ”, - žurnalistams sakė A. Kubilius.

DELFI primena, kad iki minėto termino Lietuva nori įvesti daugiau konkurencijos dujų sektoriuje ir atskirti skirstymo, tiekimo ir pardavimo veiklas bendrovėje „Lietuvos dujos“, kurios didžiausias akcininkas - „Gazprom“, valdantis 37,1 proc. akcijų „E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų.

Atskiriant veiklas dalis jų turės būti perimtos iš akcininkų už numatytą kainą. Premjeras A. Kubilius tvirtina, kad Lietuva visus įsipareigojimus vykdo ir supranta akcininkų nerimą, tačiau išankstinių sąlygų nepriima.

„Nelabai žinau, kokių įsipareigojimų mes nevykdome, nes mes turime labai aiškius įstatymus ir nuostatus, kurias žino ir „Gazprom“. Mes aptarėme kai kurias modifikacijas suteikdami galimybių ir „Gazprom“ pasirengti tolimesnėms diskusijoms ir deryboms“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas. Anot jo, Lietuva jokių sąlygų nepriima.

Trečiadienį ministrų kabinetas preliminariai dviems mėnesiams pratęsė terminą, iki kada turi būti pateiktas galutinis „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimo tvarkaraštis, ketvirtadienį „Gazprom“ kreipėsi į tarptautinį arbitražą dėl investicijų apsaugos tvirtindami, kad Lietuva nevykdo savo įsipareigojimų.

BNS žiniomis, dėl termino pratęsimo buvo sutarta pirmadienį Vilniuje vykusiame Vyriausybės, Europos Komisijos ir "Gazprom" atstovų susitikime.

Tuo tarpu "Gazprom" ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į UNCITRAL arbitražą, nuo 1966 metų veikiantį prie Jungtinių Tautų organizacijos. Apie tai, kad kreipėsi į arbitražą, "Gazprom" atstovai pranešė ketvirtadienį bendrovės "Lietuvos dujos" valdybos posėdyje, kuriame sprendžiama dėl bendrovės veiklos atskyrimo, teigiama Rusijos koncerno pranešime. Pasak "Gazprom", toks sprendimas priimtas dėl to, kad vasario 27 dieną Vilniuje vykusiame darbiniame susitikime su Lietuvos Vyriausybės ir Europos Komisijos atstovais pasiekti susitarimai nebuvo įgyvendinti.

Vyriausybėje pirmadienį vykusiame susitikime Lietuvoje planuojamą reformą aptarė premjeras Andrius Kubilius, A.Sekmokas, "Gazprom Export" generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir Europos Komisijos generalinio energetikos direktorato vadovas Philipas Lowe.

Apie susitikime pasiektus susitarimus oficialiai nebuvo paskelbta. Pirmadienį išplatintame pranešime teigta, kad "diskusijos vyko konstruktyviai siekiant spręsti visus iškilusius klausimus" ir buvo sutarta iki kovo pabaigos susitikti dar kartą. A.Kubilius žiniasklaidai teigė, kad susitikime sutarta, kad Lietuva dujų sektoriaus pertvarką turi būti įgyvendinta iki 2014 metų pabaigos, o pokalbiai su "Gazprom" yra pakankamai geranoriški.

Vokietijos ir Rusijos koncernų „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ valdomos "Lietuvos dujos" pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki kovo 31 dienos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą, pagal kurį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo, pagal kurį Lietuva ketina atskirti "Lietuvos dujų" perdavimo, paskirstymo ir tiekimo veiklas, įgyvendinimas turi būti baigtas iki 2014 metų pabaigos.

"Gazprom" pernai rugpjūtį jau pateikusi skundą Stokholmo arbitražo teismui. Rusijos dujų monopolininkas siekia, kad Energetikos ministerijos veiksmai teisme, inicijuojant bylinėjimąsi prieš "Lietuvos dujas" ir jos vadovybę, būtų pripažinti kaip pažeidžiantys "Lietuvos dujų" akcininkų sutartį, kompensuojant dėl to patirtus nuostolius.

Šis "Gazprom" ir Lietuvos Vyriausybės ginčas turėtų būti nagrinėjamas gegužės pabaigoje - pagal patvirtintą proceso tvarkaraštį pagrindinis posėdis numatytas gegužės 29–30 dienomis.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismas, kuris nagrinėja Energetikos ministerijos inicijuotą bylą dėl "Lietuvos dujų" veiklos tyrimo, ją iš esmės turėtų pradėti nagrinėti kovo 13 dieną.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą, yra apskundusi Europos Komisijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją